ПП АБВ внесе два сигнала до Комисията за енергийно и водно регулиране заради съмнения за злоупотреби, които водят до повишаване на цената на тока, съобщават от пресцентъра на партията.

На първо място, те настояват за цялостен преглед на начина на образуване на цената на варовика в трите компании - ТЕЦ "Марица-изток 1", "Марица-изток 2", и "Марица-изток 3".

В писмото си до КЕВР от АБВ подчертават, че има "съществени разминавания" в доставната цена на варовик за трите предприятия, като в държавната ТЕЦ тя е по-ниска с до 1 - 1,50 лв. на тон.

Катастрофата в енергетиката е необратима според АБВ
Обновена

Катастрофата в енергетиката е необратима според АБВ

Партията ще поиска отчет от КЕВР защо държавата не се възползва от антитръстовото решение на ЕК

Имаме основание да считаме, че плащаме по-висока цена на тока за ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 3" и по този начин обричаме ТЕЦ "Марица-изток 2" на фалит, посочват от партията.

Вторият сигнал е относно стремежа към алтернативни източници за доставка на природен газ.

АБВ винаги е била за диверсификацията в доставките, но когато това ще доведе до трайно понижаване на цената за бита и бизнеса, уточняват от партията. По тази причина те са обезпокоени от сделката на "Булгаргаз" ЕАД за доставка на втечнен газ от САЩ.

Държавният ТЕЦ „Марица“ натрупал дълг от близо 1 милиард лева

Държавният ТЕЦ „Марица“ натрупал дълг от близо 1 милиард лева

Подобни централи са гръбнакът на нашата електроенергийна система, каза Петкова

В писмото си от АБВ напомнят, че в европейското законодателство съществува нормативен лост, който прави възможно намаляването на цената на тока. Става въпрос за антитръстово решение на ЕК, което при трайно по-ниска цена на природен газ в Европа дава възможност за значително намаляване на доставната цена на природен газ. От партията обаче недоумяват защо държавата не се възползва от този инструмент.

Те настояват КЕВР да провери дали има посредници в тази сделка и в случай че такива има, дали те са обвързани с хора от властта.

Пристигат първите доставки на втечнен американски газ
Обновена

Пристигат първите доставки на втечнен американски газ

5 милиона кубични метра дневно могат да влязат в България