Катастрофата в енергетиката става необратима. Това заяви зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева след пресконференция на партията. Според нея настоящият колапс в сектора се дължи на липсата на визия, експерти и политическа воля.

Ганчева разкритикува финансовите резултати в енергетиката за първото тримесечие на 2019 г., през което НЕК е увеличило загубите си с по 12 млн. лв. на месец. Тя подчерта и че ТЕЦ "Марица-Изток 2" има близо 1.5 млрд. лева дългове, като само към БЕХ сумата е 1 млрд. лева. За първото тримесечие пък предприятието е претърпяло 33 млн. лева загуби. По думи на Ганчева на фона на тежките финансови резултати единствено АЕЦ "Козлодуй" показва по-високи резултати спрямо 2018 г.

Тя посочи, че липсва енергийна стратегия след 2020 г. - не е ясно какво се случва нито с въгледобива, нито с проекта АЕЦ "Белене". Ганчева напомни, че АБВ неколкократно са сигнализирали за строеж на газопроводи на завишени пазарни цени и изтъкна, че диверсификацията на доставки на природен газ също не води до съществено намаление в цената. Като пример за това тя посочи покупката на "Булгаргаз" на втечнен природен газ.

0,60% по-ниска цена на газа предлага Булгаргаз на КЕВР

0,60% по-ниска цена на газа предлага Булгаргаз на КЕВР

На база договорени алтернативни доставки на по-ниски цени

Според зам.-председателя на АБВ антитръстово решение на ЕК ще позволи на страната ни да намали чувствително доставната цена на природен газ. Тя обаче недоумява защо държавата не се възползва от този нормативен лост в европейското законодателство.

"Когато европейската цена е по-ниска, отколкото тази на дългосрочния ти доставчик, национално отговорната политика е да се задейства процедура и да се намали цената от дългосрочния доставчик. Защо България не го направи, защо умишлено плащаме едни по-високи цени и "на тъмно" се правят процедури, с които някой ще спечели, но ще го платим всички българи?", запита Ганчева.

От "Булгаргаз" прогнозират с 0,10 лв. по-ниска цена за третото тримесечие

От "Булгаргаз" прогнозират с 0,10 лв. по-ниска цена за третото тримесечие

Това не е окончателната цена, застраховат се от дружеството

Тя увери, че АБВ ще изиска проверка от КЕВР и отчет защо не се спазва европейското законодателство в областта на антитръстовото законодателство при доставки на природен газ.

От своя страна председателят на партията Румен Петков настоя за информация за ангажираният човешки и финансов ресурс за парада и контрапарада в събота. Според него правата на участниците в парада не са накърнени и по тази причина не разбира необходимостта от подобни демонстрации. По негови думи тези прояви не могат да дадат никакъв друг резултат, освен да доведат до напрежение, нагнетяване и омраза.

Освен това Петков настоя и за обществена дискусия по темата за партийните субсидии. Според него субсидиите не бива да са под 5 лв., тъй като това обрича партиите на потенциална възможност за натиск и зависимост. От АБВ определиха предложението на премиера Бойко Борисов за партийната субсидия от 1 лв. като "цинизъм".

Лидерът на АБВ изрази мнение, че за надплатените субсидии трябва да се търси сметка на чиновниците, които са довели до надвзетите субсидии, а не да се наказват няколко партии. Той определи идеята партиите да върнат получените в повече средства като репресивна мярка и заяви, че ако се стигне до това от АБВ ще се обърнат към Венецианската комисия, тъй като по този начин ще бъдат смачкани политическите формации и извън парламента.

Държавният ТЕЦ „Марица“ натрупал дълг от близо 1 милиард лева

Държавният ТЕЦ „Марица“ натрупал дълг от близо 1 милиард лева

Подобни централи са гръбнакът на нашата електроенергийна система, каза Петкова