АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво. Това заяви изпълнителният директор на атомната електроцентрала Валентин Николов, цитиран от БНТ.

Със специална церемония беше отбелязано приключването на първото зареждане на 5-ти блок на централата с доставеното през април гориво от американската компания "Уестингхаус". Присъстваха служебният премиер Димитър Главчев и енергийният министър в кабинета му Владимир Малинов, както и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен.

Първите 43 касети американско ядрено гориво са вече заредени в 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", който на 5 май бе спрян за годишен планов ремонт.

АЕЦ „Козлодуй“ получи лиценз за новото ядрено гориво

АЕЦ „Козлодуй“ получи лиценз за новото ядрено гориво

Първата доставка на горивото пристигна на 20 април

"В 4-годишния период трябва да завършим диверсификацията, която е толкова необходима на България предвид и геополитическата обстановка. И може би в Източна Европа, знаете, Югоизточна Европа, ние сме първата централа, която стартира преди 50 години, сега също ще бъдем първата, която ще имаме изцяло диверсифицирано гориво в нашата централа", посочи коментира Валентин Николов.

Владимир Малинов определи внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" като исторически момент. Той отбеляза, че за пръв път в 50-годишната си история на електроцентралата централата ще работи с алтернативно гориво.

САЩ очакват евроатлантическо мнозинство с дългосрочна визия след изборите у нас

САЩ очакват евроатлантическо мнозинство с дългосрочна визия след изборите у нас

Енергийният министър разговаря с помощник-държавния секретар Джеймс О'Брайън

Кенет Мертен изтъкна, че с ядреното гориво е направена първа крачка за диверсификация на българската енергетика. Стъпката беше предприета от няколко правителства. Поздравявам ви за вашата визия. Вярвам, че България ще стане енергиен хъб, след като диверсифицира източниците си на гориво", заяви той.

Димитър Главчев посочи, че това наистина е вече завършен първи етап на реална диверсификация на ядреногоривния процес. "Това не са просто едни 43 касети, които са доставени и вече вложени от "Уестинхаус". Това е наистина начало на отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия. 95%, ако не се лъжа, беше зависимостта от Русия и въобще към всякакви енергоизточници", каза още той и добави, че винаги е добре човек да има избор.

Експортно-импортната банка на САЩ ускорява финансирането за блок 7 на АЕЦ Козлодуй

Експортно-импортната банка на САЩ ускорява финансирането за блок 7 на АЕЦ Козлодуй

Във Вашингтон Управляващият комитет отчете нуждата от навременна реализация на проекта

По-късно от пресцентъра на Министерския съвет (МС) разпространиха официална информация за церемонията по повод внедряването на алтернативния тип гориво. В съобщението се отбелязва, че зареждането на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" с нов тип ядрено гориво, произведено от "Уестингхаус", допринася за енергийната сигурност на страната ни, за надеждни доставки и безопасна експлоатация.

Главчев коментира, че приключва етап от един продължителен процес, като още през 2009 г. и 2010 г. са стартирали първите разговори с "Уестингхаус". По думите му реализацията на този проект е още една стъпка в утвърждаването на страната ни като предвидим партньор със значима роля за енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа.

Според Владимир Малинов увери, че с изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" държавата ще продължи целенасочено да следва своите цели, свързани с развитието на ядрената енергетика, чието производство е беземисионно, вписващо се изцяло в критериите на ЕС за "Зелената сделка" и достъпно за потребителите.