Енергийният министър в служебния кабинет Владимир Малинов проведе две срещи в Държавния департамент на САЩ в последния ден от посещението си във Вашингтон. Информация за разговорите беше разпространена от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ).

Малинов и помощник държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън говориха за напредъка по проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и за Вертикалния газов коридор. Двамата изразиха надежда, че след предстоящите избори у нас политическите партии с евроатлантически ценности ще очертаят общи приоритети за създаване на стабилно управленско мнозинство с дългосрочна визия за развитието на България и утвърждаването на страната ни като водещ фактор в региона.

Владимир Малинов заяви, че българската страна е предприела всички необходими действия за навременната реализация на Вертикалния газов коридор. По думите му основно предимство на инициативата е, че за изпълнението й ще се използва в голяма степен вече наличната газопреносна инфраструктура.

Експортно-импортната банка на САЩ ускорява финансирането за блок 7 на АЕЦ Козлодуй

Експортно-импортната банка на САЩ ускорява финансирането за блок 7 на АЕЦ Козлодуй

Във Вашингтон Управляващият комитет отчете нуждата от навременна реализация на проекта

На срещата бяха коментирани и предприетите стъпки за диверсификация в областта на ядрената енергетика в България, напредъкът по проекта за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и темата за бъдещето на малките модулни реактори.

Малинов и О'Брайън се обединиха и около мнението, че България ще разчита на опита САЩ за поддържане на киберсигурността на стратегическите обекти от енергийния сектор у нас.

Припомняме, че Джеймс О"Брайън оглавяваше службата за координация на санкциите по закона "Магнитски" (OFAC). През 2023 г. той бе на посещение у нас след налагането на санкции на петима български граждани - бившия финансов министър в правителствата на ГЕРБ Владислав Горанов, бившия енергиен министър в кабинетите на Жан Видено и Сергей Станишев - Румен Овчаров, лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй". През 2021 г. пък санкции по "Магнитски" бяха наложени на бизнесмена Васил Божков, единия от двамата настоящи председатели ДПС Делян Пеевски и Илко Желязков от службите.

Джеймс О'Брайън за санкциите по Магнитски: Не сме подведени от никого

Джеймс О'Брайън за санкциите по Магнитски: Не сме подведени от никого

Той не коментира бъдещи санкции

Във Вашингтон енергийният министър разговаря и със заместник-секретаря в Държавния департамент на САЩ Кимбърли Харингтън. "Уверени сме, че с продължаване на институционалната и законодателната подкрепа, Вертикалният газов коридор ще бъде изграден в най-кратки срокове, като гарантира енергийната сигурност на региона и позволи продължаване използването на украинската газова инфраструктура след спиране на транзита на руски природен газ от началото на 2025 година", изтъкна той. От своя страна Харингтън препотвърди подкрепата на Съединените американски щати за Вертикалния коридор като стратегически маршрут за доставка на втечнен природен газ от САЩ за целия регион на Югоизточна Европа.

Владимир Малинов и Кимбърли Харингтън говориха и за сътрудничество между българската страна и американската компания Уестингхаус, което ще продължи през целия процес на изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй". "Реалната диверсификация на ядрено гориво вече е факт за централата в Козлодуй, в която следващата седмица ще бъдат заредени първите касети американско гориво", похвали се Малинов.

Владимир Малинов предлага САЩ да ползват капацитета ни за стратегически доставки на газ

Владимир Малинов предлага САЩ да ползват капацитета ни за стратегически доставки на газ

Енергийният министър проведе среща в Белия дом за енергийната сигурност