Председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов, който бe санкциониран преди дни от САЩ по закона "Магнитски", заяви, че ударът срещу него бил заради "русофилството".

"Засега обвинение за пране на пари няма. Не съм руски шпионин, аз съм български патриот. Българският съдия Миталов беше оправдан от българската съдебна система. ВАС оправда Миталов. Няма доказателство - има обвинение, но съдът го оправда. Няма нито един факт за шпионаж нито от американска, нито от българска страна. Чакам да чуя фактите", обясни той в студиото на bTV.

"Преди 20 години в България се роди уникално движение", твърди той за "Русофили". "Новината е това, че ударът е заради русофилството. То е това явление, което дава полюсът в обществените настроения".

Шефът на Антикорупционния фонд: Гответе се за нови санкции по "Магнитски"

Шефът на Антикорупционния фонд: Гответе се за нови санкции по "Магнитски"

Наказателните мерки, наложени от САЩ, били тъжна новина

"Никога не съм участвал в разпределяне на обществени средства. Обвинението е, че съм взел 2 млн. и половина рубли от Путин, но този орден, който получих, не върви с пари. Нека да покажат един факт на това, в което ме упрекват", настоя Малинов.

"Разбира се, че получих обаждане от Русия, моите приятели ми звънят. Шегуваме се с тази ситуация, защото тя е смехотворна", посочи той въпреки сериозните обвинения в корупция от страна на американското финансово министерство.

Нови български попълнения по "Магнитски" бяха обявени на 10 февруари от САЩ. Сред тях са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, бивши членове на борда на АЕЦ "Козлодуй" и председателят на движение "Русофили".

Припомняме, през юни 2021 г. САЩ санкционираха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков за корупция. Преди два дни и Великобритания последва този пример.

ЕС няма да наказва българите, санкционирани от САЩ и Великобритания

ЕС няма да наказва българите, санкционирани от САЩ и Великобритания

Няма връзка между налагането на мерки от Вашингтон и Лондон и санкционния режим на ЕС