Европейският съюз не е предприел действия, свързани със санкционирането на българи от Съединените щати и Великобритания и не може да накаже тези хора за корупция. Това заявиха за БНР от Европейската комисия.

От Европейската служба за външна дейност посочват, че няма връзка между налагането на мерки от страна на Вашингтон и Лондон и санкционния режим на ЕС.

Припомняме, в петък Съединените щати наложиха санкции за корупция по закона "Магнитски" срещу петима наши сънародници - Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Николов, Иван Генов и Николай Малинов.

Борислав Сарафов: Списъкът "Магнитски" е открита подкрепа на нашите действия

Борислав Сарафов: Списъкът "Магнитски" е открита подкрепа на нашите действия

Списъкът е стимул за реформата, която е нужна да се предприеме в нашата съдебна система

Великобритания пък наказа Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, вече санкционирани от САЩ.

От прокуратурата вече заявиха, че утре ще изискат от службите за сигурност и други институции информацията, с която те разполагат за българите, включени в новия санкционен списък по закона "Магнитски".

Бившият енергиен министър Румен Овчаров отхвърли обвиненията срещу себе си, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията се разграничава от бившия министър на финансите Владислав Горанов, който също е сред санкционираните, и изрази надежда Горанов да докаже, че е невинен.

Борисов знае, че САЩ работят и по санкции за Киро и Асен

Борисов знае, че САЩ работят и по санкции за Киро и Асен

Вярвам, че Горанов не е виновен. Надявам се да докаже, че е невинен