Партиите не могат да носят отговорност за действията на отделни личности. Това заяви в студиото на Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в отговор на въпрос дали попадането под санкциите "Магнитски" на Владислав Горанов слага петно върху имиджа на ГЕРБ. Митов открои, че за ГЕРБ гласуват близо 700 000 души български граждани и "не е може един такъв случай да ги петни всички тях". От партията вече да излезли с позиция - вчера вечерта - и тя не е променена. Митов не разбира въпросите за разграничаване - "Какво означава да се разграничим?"

Даниел Митов обясни и позицията на ГЕРБ: "Позицията ни е, че българският политически разговор трябва да продължи в посока утвърждаване върховенството на правото. Разговорът не бива да се персонализира, трябва да идентифицираме къде нещата не са се получили, коя система куца, а не да се съсредоточаваме върху отделни личности."

ГЕРБ не се разграничи от санкционирания Горанов

ГЕРБ не се разграничи от санкционирания Горанов

Информация е в правомощията на "независимата съдебна власт"

Заместник-председателят на ГЕРБ обаче направи и още една крачка - призова българските разследващи органи да поискат повече информация и доказателства от страна на САЩ по случая, "за да може да си свършат работата". "Може и да са пропуснали нищо, да не са стигнали до нещо..."

"Ние искаме, разбира се, би било добре да видим ясни доказателства, за да може разследващите органи да си свършат работата." и "Когато искаме справедливост институциите в България трябва да изискат данни, сред тях може да има и такива, които не са им известни. За да може да се стигне до справедливи наказателни действия", каза не без запъване Даниел Митов.

Даниел Митов увери, че съдебната реформа не е корабокруширала 48-то Народно събрание, но съдебната реформа трябва да бъде добре обмислена, стратегически и да се работи превантивно, за да не се налага да правим реформа на реформата. Именно затова и от ГЕРБ са внесли искане за тълкуване в Конституционния съд.

Зарков: Ако депутатите искаха, щяха да приемат механизма за контрол на главния прокурор

Зарков: Ако депутатите искаха, щяха да приемат механизма за контрол на главния прокурор

Под една или друга форма лидерският въпрос ще бъде поставен на Конгреса

ПП и ДБ са склонни да се занимават само с наказателната част, смята Митов и подчерта, че не вижда до този момент в предложенията за реформа да се предлагат механизми за превантивна работа срещу корупцията. А именно това е важното, според Митов, който утвърди че на България е нужен или поне би бил полезен закон за лобизма.

Най-гръмогласните по темата Магнитски докараха на власт Румен Радев и потиснаха собствения си кандидат Лозан Панов. В момента се чудят какво да ни обясняват при положение, че подкопават европейската и атлантическата ориентация на страната, разкритикува позицията на ДБ членът на ГЕРБ.