Политическа партия ГЕРБ не се разграничи от Владислав Горанов в позиция, разпратена до медиите след като името му изплува от санкционния списък на OFAC от преди два часа.

В позицията не се посочва, че Владислав Горанов ще бъде изключен или че ще се търси друга някаква отговорност в рамките на партията, а се заявява, че оповестената информация е в правомощията на "независимата съдебна власт".

Ето и цялата позиция на ПП ГЕРБ без редакторска намеса:

"ГЕРБ държи на върховенството на закона и борбата с корупцията в България. Оповестената нова информация по глобалния закон "Магнитски" и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е преди всичко в правомощията на независимата съдебната власт.

ГЕРБ винаги е заявявала категорична позиция за съдебната реформа и борбата с корупцията в България. Доказателство за това са гласуванията по внесените предложения за реформа в съдебната система, които народните представители от ПГ на ГЕРБ подкрепи в 48-ото Народно събрание."

Нови 5 българи санкционирани по Магнитски

Нови 5 българи санкционирани по Магнитски

Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов

Припомняме, Владислав Горанов бе народен представител от партия ГЕРБ в три парламента. Бил е заместник-министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов (2009 - 2013) и министър на финансите във второто (2014 - 2017) и третото правителство (2017 - 2020) на Бойко Борисов. През лятото на 2020 г. бе сменен на поста от Кирил Ананиев и доброволно се отказа от мястото си в Народното събрание. Борисов се аргументира тогава с мотива "да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски".

Рокадите в последното правителство на Борисов бяха вторите масови, при които бяха сменени няколко министри.

Името на Владислав Горанов бе замесено в скандала с неплащането на такси от страна на бизнесмена Васил Божков, който от години живее в Дубай със задочно повдигнати обвинения. Васил Божков заяви, че е плащал именно на Владислав Горанов.

Прокуратурата тогава обяви, че Владислав Горанов е бил разпитан със задна дата още през май месец. Самият той в качеството си на министър отхвърли всички обвинения и увери, че Васил Божков не е получавал привелигировано отношение.

Борисов: Никога не съм имал златни кюлчета, нито Горанов ми е донасял пари

Борисов: Никога не съм имал златни кюлчета, нито Горанов ми е донасял пари

Бойко Борисов очаква още арести

 

Владислав Горанов бе задържан от МВР за 24 часа заедно с лидера Борисов и PR на партията Севдалина Арнаудова през март 2022 г. Обвиненията срещу него така и не станаха публични, а съдът обяви задържането му за незаконно.

През декември 2021 г. на ГКПП към Сърбия Владислав Горанов бе засечен и да шофира автомобил, обявен за издирване, като и устрои интересна гонка на полицията.

Преди това от НАП започнаха и проверка на доходите на Горанов заради купените от едноличната му компания "Трилема Кансълтинг" офиси на бул. "Цариградско шосе" в София за 750 000 лв., резултатите от която проверка не са публично достояние.