Първата доставка на свежо ядрено гориво от американската компания Уестингхаус пристигна в АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

На място в електроцентралата днес бяха служебният премиер Димитър Главчев и енергийният министър в кабинета му Владимир Малинов.

По думите на Малинов това е ключов етап от двустранното стратегическо партньорство в областта на ядрената енергия със САЩ. Вече имаме реална диверсификация за ядреното гориво за 5-ти блок, изтъкна той и припомни, че е подписан и договор с "Фраматом" за диверсификация на горивото и за 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и така се постига пълна независимост за екетроцентралата.

Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за разполагане и съхранение на ядреното гориво от "Уестингхаус", а в понеделник се очаква да бъде издадено разрешение и за неговата експлоатация. "Предвиждаме през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети свежо ядрено гориво, произведено от "Уестингхаус", в 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", информира Малинов.

Главчев пък отбеляза, че диверсификацията е дълъг процес, и се похвали, че лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

АЕЦ "Козлодуй" получи разрешение за съхранение на американско ядрено гориво

АЕЦ "Козлодуй" получи разрешение за съхранение на американско ядрено гориво

Разрешението важи единствено за приемане и съхраняване на горивни касети