Ефектът от високите цени се мултиплицира. КЕВР трябва да промени методиката за определяне на цената на доставчика като последна инстанция. Това заяви служебният енергиен министър Андрей Живков пред БНТ.

Живков призова крайните клиенти, в случая бизнеса, да прочетат първо какво подписват, какви са условията и да гледат малко повече в перспектива.

По думите му скокът на цените е в цяла Европа и има голямо търсене на енергоносители. Зелената сделка в момента изважда въглищните електроцентрали от микса на електрическата енергия, цените на въглеродните емисии се повишават непрекъснато - това са комплекс от фактори, които повишават цените на електрическата енергия, посочи Живков.

Иван Иванов успокоява: Цените на тока и парното за бита остават такива още три месеца

Иван Иванов успокоява: Цените на тока и парното за бита остават такива още три месеца

КЕВР винаги взимала най-доброто решение гражданите

Той отбеляза, че България е на второ място по най-ниска цена на електрическата енергия след Полша. Успяхме да задържим цените на електрическата енергия в долното ниво на Европа, каза Живков.

Той обясни, че свободният пазар на електрическа енергия е притегливо място за спекуланти. Защитата на пазара от спекулации е лицензионният режим на търговците - първото сито на фирмите, които ще участват на пазара на електроенергия, КЕВР извършва лицензионен контрол и една от мерките, които прилага правителството, е да се преразгледа наредбата за лицензирани на дейностите в енергетиката.

С втора актуализация Янев предлага да компенсира бизнеса за цената на тока

С втора актуализация Янев предлага да компенсира бизнеса за цената на тока

Настоя да започне експертен разговор за проекта на АЕЦ "Белене"

Във връзка с компенсации за "Топлофикация" - София, Метрополитен и електротранспорта в София, които столичният кмет вчера поиска, Андрей Живков отбеляза, че провел разговор с Фандъкова, като се разбрали да обсъдят въпросите. Мерките, обявени от правителството, обхващат тези предприятия, уточни Живков.

Взаимоотношенията са сложи, но вие виждате как към момента е процедирано, посочи служебният енергиен министър, който призна, че диалогът продължава твърде много време, а няма особено големи резултати.

Във връзка със забавянето на Националния план за възстановяване и устойчивост, Живков увери, че забавянето му с внасянето в ЕК не е фатално, но трябва да бъде създадена национална стратегия за енергетиката, за да могат да идват средства.

При рекорди в износа на ток, БЕХ обсъжда запасите за зимата

При рекорди в износа на ток, БЕХ обсъжда запасите за зимата

Техните дружества били подготвени за зимния сезон

Припомняме, още в началото на август месец работодателите поискаха от Стефан Янев оставките на ръководствата на МЕ, НЕК, БЕХ, ЕСО и ТЕЦ "Марица Изток 2", а малко по-късно подадоха сигнал и в прокуратурата. Това стана след поредните рекордни цени на електроенергията у нас и частично изключване на мощности от производството. Последва обаче само едно отстраняване - на зам.-министър Александър Николов.