Служебното правителство целенасочено работи в посока гарантиране на необходимостта всички потребители да имат достъп до електрическа енергия, която да бъде в най-добрия ценови диапазон, който в рамките на ЕС постигаме. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерски съвет, посветен на мерките за енергетиката.

Темата с цената на електрическата енергия е актуална вече цяло лято. От няколко месеца непрекъснато се говори по темите и се търси решение, уточни Янев. Припомняме, още в началото на август месец работодателите поискаха от Стефан Янев оставките на ръководствата на МЕ, НЕК, БЕХ, ЕСО и ТЕЦ "Марица Изток 2", а малко по-късно подадоха сигнал и в прокуратурата. Това стана след поредните рекордни цени на електроенергията у нас и частично изключване на мощности от производството. Последна обаче само едно отстраняване - на зам.-министър Александър Николов.

В последните 2 месеца България има най-ниските цени в рамките на ЕС, изтъкна служебният премиер. Високите цени се дължали на икономическия подем след пандемията и на международни фактори, на които не може пряко да се влияе, обясни Стефан Янев. Спазвайки правилата, разликите в цените не могат да бъдат драстични. Благодарение на усилията на правителството до момента успяваме да запазим най-ниските цени в ЕС, увери служебният премиер.

Емил Хърсев: Не плащаме реалното потребление на тока

Емил Хърсев: Не плащаме реалното потребление на тока

Един бизнес не трябва да разчита държавата да го храни и да му поема части от разходите по никакъв начин, убеден е той

Въпреки това Стефан Янев търси вътрешни механизми за подобряване на координацията и ефективността на българската система за електропроизводство. В тази посока били направени поредица от съвещанията, след които всички се обединили в няколко мерки за бизнеса и потребителите. Мерките са насочени в областта на:

Първата мярка е темата с финансовите компенсациите.

Разработена е схема с КЕВР, а възможността за такъв тип компенсации за предстоящите зимни месеци е те бъдат заложени в бюджет 2021. Това обаче ще наложи още една актуализация на бюджета. Стефан Янев се надява новоизбраният парламент да се занимае с тази тема, възможно е да се прецени, че е необходима актуализация на бюджета за тази година. Без актуализация не може да има преразпределение на средствата. Финансовият ресурс от тези компенсации ще бъдат от държавата и единственото особено е, че трябва да стане разплащането през държавния бюджет. 

Служебният финансов министър Христо Белчев уточни, че по предварителни разчети за шест месеца по 50 лева на мегават час, ще струва около 600-650 млн. лв. Ако мярката бъде приета и депутатите от новото Народно събрание се съберат и бързо актуализират бюджета, тя може да влезе в сила от ноември тази година и да обхване и четирите първи месеца на 2022 г. Ако това не се случи, механизмът остава за Бюджет 2022.

Трябва да намерим механизъм, който да ги включим в бюджета, настоя министърът. И той повтори твърдението на предшественика си, че пари има, въпросът е правителството да не е ограничено нормативно.

Хиновски: Не можем да ограничим износа на ток

Хиновски: Не можем да ограничим износа на ток

Малките предприятия не могат да си купят енергията, която им е необходима

Втората дългосрочна мярка е разработване и утвърждаване на национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвкава общоевропейска политика за държавна помощ и намаляване на тежестта на цената за въглеродните емисии.

Третата мярка е, че Министерство на финансите съвместно с Министерство на икономиката и Българската фондова борса да разработи механизъм, който да работи за балансиране на производители и търговци, което да създаде гъвкав пазар. БЕХ и МЕ ще предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия. Това е начин да се стимулират и крайните клиенти, които директно да търгуват на борсата.

Предстои засилване на регулаторния контрол на КЕВР. По подобен начин ще бъдат изследвани и предложени корекции в правилата на енергийната борса, в методиката за образуване на цена. Всички мерки се очакват да дадат успокояване и пазарът на електрическата енергия да бъде по-адекватен на всичко, което се случва около нас, надява се Стефан Янев.

Индустрията предупреждава, че не издържа на цени от 335,51 лв./MWh

Индустрията предупреждава, че не издържа на цени от 335,51 лв./MWh

Един месец и отново нищо не е направено

Обмисля се и още един пакет от мерки за публичните предприятия, които обаче служебното правителство все още не е готово обяви.

Стефан Янев запита не е ли време най-после да седнат на една маса специалисти от всеки род и вид, които претендират, че разбират от ядрена енергетика. Ние нямаме яснота дали искаме или не искаме развитие на ядрената енергетика. Всички тези въпроси се нуждаят от отговори. Затова Стефан Янев предлага се направи необходимото и да започне експертен разговор по условията на проекта на АЕЦ "Белене", който проект е стигнал доникъде.