Цената на петрола ще поскъпва през лятото, както традиционно се случва всяка година. Това показва прогнозата на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Увеличението няма да е рязко като предходните години. Напоследък цените на петрола на международния пазар отиват нагоре и се следят решенията на ОПЕК, коментира Георги Тенев, юрист на организацията.

КЗК влезе в офиса на Петролната и газова асоциация
Обновена

КЗК влезе в офиса на Петролната и газова асоциация

След като седмица по-рано на мястото не беше открит никой от БПГА

Стойността на фючърсите на сорта Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, нарасна със 1,7% до 43,02 долара за барел. Котировките на Брент са превишавали символичния праг от 43 долара за последен път на 6 март 2020 година. Американският лек суров петрол поскъпна също с 1,7 на сто спрямо петък и се търгува за 40,22 долара за барел. Повишението се дължи на решението на министрите от ОПЕК от 6 юни да подкрепят най-мащабното в историята свиване на добива на черно злато от 9,6 милиона барела дневно с още един месец - до края на юли.

Бизнесът също се активизира и потреблението се покачва, обясни Тенев по повод наложените мерки за ограничаване на коронавируса. От Асоциацията не очакват потреблението в страната да се възстанови изцяло.

500 млн. лева щяла да струва държавната петролна компания

500 млн. лева щяла да струва държавната петролна компания

Държавата трябва да регулира, а не да участва в пазара на горива, смята експерт

Очаква се за балансиране на ръста в цените на горивата и ограничаване на евентуални резки колебания, да допринесат променените пазарни реалности в някои браншове.

Традиционно големи консуматори в този период на годината са секторите туризъм и транспорт. Хотелите и ресторантите по морето ползват много горива и газ, но част от тях ще останат затворени през този сезон. Пътническите превози също ще бъдат по-малко през лятото и така ще има по-малко потребление, каза Георги Тенев.