Представители на Комисията за защита на конкуренцията влязоха в офиса на Българската петролна и газова асоциация, съобщава БНР.

Изпълнителният директор на БПГА Андрей Делчев, който беше на място в офиса, коментира, че случващото се е стандартна процедура.

Той посочи, че КЗК е образувала производството си, преди да бъде обявена новината за създаване на държавна петролна компания и изрази надежда, че като независим регулатор, тя няма да се повлияе от политическото решение.

Делчев заяви още, че за БПГА е било изненада обявяването на държавна петролна компания, тъй като проектът не е бил обсъден с бранша.

Ако държавата се конкурира с бизнеса на чисто търговски принципи, е добре дошла, коментира той.

Припомняме, миналата седмица инспектори от КЗК направиха внезапна проверка в офиса на Българската петролна и газова асоциация. Акцията беше част от разследване за картел при горивата. Тогава офисът беше запечатан, след като антимонополният орган не откри никого от БПГА на адреса.

По-късно от Петролната асоциация заявиха, че са готови за проверка на КЗК във всеки момент и те ще окажат пълно съдействие.

Петролната и газова асоциация готова за проверката на КЗК

Петролната и газова асоциация готова за проверката на КЗК

От БПГА обещават пълно съдействие

С промени в Закона за здравето бяха изменени два икономически закона - Закона за акцизите и Закона за корпоративното подоходно облагане. Така по законодателен път налагат на "Лукойл" в едномесечен срок да раздели склада си на 7 отделни данъчни склада и да ги лицензира.

Тези промени озадачиха Българската петролна и газова асоциация. Те изненадаха и "Лукойл", които на 8 май съобщиха, че може да спрат работа. В отговор финансовият министър Владислав Горанов заяви, че "Лукойл" няма основание да заплашва, че ще затвори заради законодателни промени.

На 15 май от ведомството на Владислав Горанов предложиха държавата да има своя петролна компания и в страната да бъдат изградени държавни бензиностанции. Според председателя на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев подобна стъпка би взривила пазара на имоти в страната.

КЗК разследва картел при горивата

КЗК разследва картел при горивата

Запечатаха офиса на Българската петролна и газова асоциация до осигуряване на достъп