Инспектори от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) направиха внезапна проверка в офиса на Българската петролна и газова асоциация, съобщиха от институцията.

От КЗК информираха, че са запечатали офиса на Асоциацията, защото е бил заключен и недостъпен при проверката на служителите на КЗК и полицаите. Не са установени представители на Асоциацията. Опитите на проверяващия екип да се свърже с такива на публикувания в интернет страницата на БПГА телефонен номер са безуспешни. Това е причината проверяващите да запечатат офиса на Българската петролна и газова асоциация до осигуряването на достъп от представители на Асоциацията на проверяващия екип на КЗК.

Акцията е част от разследване за недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос съхранение търговия на едро търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала.

Държавата да има своя петролна компания, предлагат от Финансовото министерство

Държавата да има своя петролна компания, предлагат от Финансовото министерство

Петролни продукти на частни компании да се складират и в държавните бази

Проверяват: "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, "Лукойл България" ЕООД, "Сакса" ООД, Инса Ойл ЕООД, Ромпетрол България ЕАД Еко България ЕАД, Шел България ЕАД, ОМВ България ; ООД, НИС Петрол; ЕООД, Петрол АД, Трейднет Варна; ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

На проверката освен служители на КЗК е имало и полицаи след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София.

От КЗК припомнят, че при нарушаване на целостта или унищожаване на печатите, поставени при извършването на проверката, ще бъде наложена имуществена санкция в размер до едно на сто от общия оборот за предходната финансова година на сдружението.

"За противопоставяне на проверка, извършвана по чл. 50 от ЗЗК, на основание чл. 100, ал. 7, т. 3 във връзка с ал. 8 от ЗЗК се налагат периодични имуществени санкции в размер до едно на сто от среднодневния общ оборот за предходната финансова година за всеки ден до прекратяване на противоправното действие или бездействие", съобщават от регулатора.

Държавата щяла да бъде коректив на пазара на горивата

Държавата щяла да бъде коректив на пазара на горивата

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев, целта е да се осигури по-голяма прозрачност

Припомняме, с промени в Закона за здравето бяха изменени два икономически закона - Закона за акцизите и Закона за корпоративното подоходно облагане.

Така по законодателен път налагат на Лукойл в едномесечен срок да раздели склада си на 7 отделни данъчни склада и да ги лицензира.

Тези промени бяха озадачиха Българската петролна и газова асоциация. Те изненадаха и "Лукойл", които на 8 май съобщиха, че може да спрат работа. В отговор финансовият министър Владислав Горанов, заяви, че "Лукойл" няма основание да заплашва, че ще затвори заради законодателни промени. Налага се да бъдем максимално усърдни да съберем дължимото във фиска, категоричен бе финансовият министър и подчерта, че държавата се намира в пандемична ситуация с намален стопански оборот.

На 15 май 2020 г. от ведомството на Владислав Горанов предложиха държавата да има своя петролна компания и в страната да бъдат изградени държавни бензиностанции. Според председателя на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев, подобна стъпка би взривила пазара на имоти в страната.