Българската петролна и газова асоциация има готовност за извършване на проверката от страна на Комисията за защита на конкуренцията във всеки момент.

Това съобщават от БПГА и напомнят, че многократно са заявявали, че ще съдействат напълно на КЗК при упражняването на нейните законови правомощия.

От Асоциацията посочват и че предстоящата проверка не е първата за БПГА, като и при предишната екипът на Асоциацията е бил на разположение, за да отговори на въпросите на проверяващите.

КЗК разследва картел при горивата

КЗК разследва картел при горивата

Запечатаха офиса на Българската петролна и газова асоциация до осигуряване на достъп

Припомняме, в сряда инспектори от КЗК направиха внезапна проверка в офиса на Българската петролна и газова асоциация. Акцията беше част от разследване за картел при горивата.

С промени в Закона за здравето бяха изменени два икономически закона - Закона за акцизите и Закона за корпоративното подоходно облагане. Така по законодателен път налагат на "Лукойл" в едномесечен срок да раздели склада си на 7 отделни данъчни склада и да ги лицензира.

Тези промени озадачиха Българската петролна и газова асоциация. Те изненадаха и "Лукойл", които на 8 май съобщиха, че може да спрат работа. В отговор финансовият министър Владислав Горанов заяви, че "Лукойл" няма основание да заплашва, че ще затвори заради законодателни промени.

На 15 май от ведомството на Владислав Горанов предложиха държавата да има своя петролна компания и в страната да бъдат изградени държавни бензиностанции. Според председателя на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев подобна стъпка би взривила пазара на имоти в страната.

Държавните бензиностанции ще взривят пазара на имоти, убеден Андрей Делчев

Държавните бензиностанции ще взривят пазара на имоти, убеден Андрей Делчев

Според него 100 бензиностанции за година е доста оптимистична прогноза