Република Азербайджан разчита на българския газов хъб "Балкан", за да снабдява със синьо гориво не само Европейския съюз, но и страните от Западните Балкани. Това е заявил външният министър на Азербайджан Елмар Мамадяров, който се срещна със заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Българският първи дипломат е на официално посещение в Баку.

Азерският газ достига границата с ЕС при Гърция, затова и в Адербайджан искат изграждането на южния газов коридор, който да стига и до останалите балкански страни. Мамадяров е заявил, че България се разглежда като важна от транзитна гледна точка страна.

За газовия хъб „Балкан“ трябват промени в Закона за енергетиката

За газовия хъб „Балкан“ трябват промени в Закона за енергетиката

Депутати внасят промените в Закона за енергетиката, не МС

Вицепремиерът Захариева е потвърдила усилията и целите на българското правителство, насочени към Южния газов коридор."Междусистемната газова връзка България - Гърция ще ни даде истинска енергийна диверсификация. Работим по газовия хъб "Балкан" и за свързване на газопреносната си мрежа с всички съседни страни. Имаме инфраструктурата и може да бъдем транзитна страна, както и да бъдем стратегически партньор на Азербайджан", каза българският външен министър.

След изграждането на Южния газов коридор и интерконектора България - Гърция, нашата страна ще получава до 1 млрд. куб. м. газ годишно. На 14 май 2019 г. приключи успешно процедурата за възлагане на обществената поръчка за проектиране, доставка и строителство на междусистемната газова връзка Гърция - България.

Припомняме, че на 22 май 2019 г. в присъствието на премиерите на България и Гърция, на първия вицепремиер на Азербайджан и на зам.-председател на Европейската комисия бе даден старт на строителството на интерконектора.

Стратегическото партньорство в енергетиката, инфраструктурата, търговията и транспорта е било тема и на срещите на Захариева с председателя на парламента Огтай Асадов, както и от министър-председателя на Република Азербайджан Новруз Мамадов."Надявам се азербайджанският газ да стигне България през 2020 година", заяви пред Захариева и премиерът на страната - Новруз Мамадов. Той заяви, че би очаквал България да участва и в трансграничните транспортни проекти на Азербайджан, които целят да свържат Азия и Европа.

Екатерина Захариева подчерта, че се наблюдава увеличение на стокообмена с 34% и на туристите със 76% след откриването на директна самолетна линия Баку - София, но има много повече какво да се желае.

Без "Газпром" в българската част на газовия хъб "Балкан"

Без "Газпром" в българската част на газовия хъб "Балкан"

Това заяви президентът на газовия гигант Алексей Милер