Оценката на HSBC за АЕЦ "Белене" е 10 мрлд. евро, а БАН определят 10,5 млрд. евро. Това, което НЕК притежава като активи, материални и нематериални, е най-ценното в проекта, а до този момент са инвестирани 3 млрд. лева в проекта, обясни енергийният министър Теменужка Петкова на конференция за минната индустрия. 

Според Петкова е много важно да не се разделяме за сериозни въпроси, които касаят цялото общество, бъдещето на България, икономиката и ангажират поколения. Не са нужни политически и партийни пристрастия, а обединение около най-доброто решение за България, обясни тя.

След като кабинетът даде мандат за рестартиране на проекта, ще се направи нова оценка на активите и пасивите в АЕЦ "Белене". 

Кабинетът внесе в НС предложението за рестарт на АЕЦ "Белене"

Кабинетът внесе в НС предложението за рестарт на АЕЦ "Белене"

По проекта да се работи без държавна гаранция, искат управляващите

Петкова коментира и темата със специалистите, определя я като сериозен проблем не само в енергетиката, но проектът ще даде сериозен тласък и в средното и във висшето образование. Кадри има, но трябва да се развиват и в бъдеще, а това става с наличие на отрасъл, допълни тя.

Оценката на материалните активи е важна и с това, с какъв дял ще участва държавата в строежа на втора атомна централа. Петкова очаква в българския парламент да чуе всички мнения и да се отговори на всички въпроси, ако се реализира проекта. Решението трябва да е прагматично и в интерес на българските граждани и бизнес.

Според енергийният министър, ще има конкурсна процедура за изготвянето на нова оценката, защото старата - на HSBC, e от 2012 година, а и параметрите са се променили. При избор на стратегически инвеститор, целта е цената и разходите да се минимизират.

Петкова: Минната индустрия е стратегическа за енергийната независимост

Петкова: Минната индустрия е стратегическа за енергийната независимост

Министерството на енергетиката полага усилия за защита на големите горивни инсталации

Припомняме, мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" беше въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ през 2012 г. Преди дни обаче лично премиерът Бойко Борисов се изказа в посока той да отпадне, а днес министър Теменужка Петкова лансира проекта в рамките на участието си в международния форум "Атомекспо".

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ "Белене" и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта "Белене", акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централата, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.