Големите играчи нямат стимул и интерес да инвестират в България. Това отговори бившият оперативен директор на ЧЕЗ-България (2011-2015) Петър Баран на въпрос на bTV къде са големите компании и защо те не са купили електроразпределителното дружество за София и Северозападна България.

По думите на бившия оперативен директор на електроразпределителното дружество трябва да се знае за самата продажба от страна на министър-председателите на България и на Чехия. Няма институция в България, която може да спре сделката, смята той.

Теменужка Петкова подава оставка след сделката с ЧЕЗ

Теменужка Петкова подава оставка след сделката с ЧЕЗ

Премиерът Борисов ще вземе решение

От ЧЕЗ са решили да се изтеглят от българския пазар след скандала с т. нар. надписани сметки през 2013 г., когато падна първият кабинет на Бойко Борисов. Бившият оперативен директор на електроразпределителното дружество в България няма информация правителството да е оказвало натиск на компанията за цените на тока.

Всеки, който е следил информацията по сделката, е можел да види всички кандидат-купувачи от 2016 г. насам, каза Баран.

Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица според Атанас Атанасов

Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица според Атанас Атанасов

Аферата с ЧЕЗ има заряда да свали правителството, тълкува Атанасов

Около 40 хиляди километра е електроразпределителната мрежа на дружеството и това не трябва да се знае от кандидат-купувача, заяви бившият оперативен директор на ЧЕЗ България Петър Баран.
Малко преди неговото участие бе излъчен запис с интервю на собственичката на фирмата, закупила ЧЕЗ - Гинка Върбакова, в което тя обясни, че не помни точните цифри. По думите на Баран председателят на "Инерком" в лицето на Гинка Върбакова доста точно и ясно е обяснила сделката и няма нужда от никакви съмнения.

Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Залагат акции за кредит от банка

На въпрос дали е достатъчно прозрачна сделката и дали някои стои зад собственика на фирмата, закупила ЧЕЗ - Гинка Върбакова, той посочи, че познавайки всички обстоятелства на компанията и на мениджмънта, който се извършва, е изключено от електроразпределителното дружество да не са проучили компанията.

Баран коментира още, че наскоро чул за името на Гинка Върбакова, но самата фирма, която представлява, му е непонятна. Той допълни, че от 2016 година е имало кандидат-купувачи за дружеството, но са предложили цена, която не удовлетворява компанията.

Сделката би могла да се финализира, ако няма намеса от страна на държавата и "Инерком" не се откажат от нея, допълни Баран.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". По предварителна и непотвърдена информация стойността на сделката е около 320 милиона евро. Тя включва "ЧЕЗ Електроразпределение", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Трейд", както и ВЕИ активи. "Енерго-про", която също имаше интерес, е предложила 300 милиона евро.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката, а днес президентът проведе среща с шефа на КЕВР Иван Иванов.