Премиерът Бойко Борисов участва в церемонията по подписването на договора между АЕЦ "Козлодуй" и компанията "Уестингхаус Електрик Швеция" за разработване на анализи на безопасността за внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на ядрената централа у нас.

Той заяви, че това е поредната стъпка на България за диверсификация.

Договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Процедурата по лицензиране на алтернативно ядрено гориво у нас се осъществява със съвместната работа на експерти от България, САЩ и Швеция.

На церемонията министър-председателят акцентира върху геостратегическото значение на това, което България прави в момента относно защитата на националната си сигурност, подчертавайки, че съществен елемент е именно диверсификацията.

"Започнахме с диверсификацията на изтребителната ни авиация, с новите самолети F16 блок 70. Минахме през закупуването на 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис и финансирахме изграждането на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде готов. По инициативата "Три морета" напредваме много бързо относно разширяването на газовото хранилище "Чирен", което заедно с газовата връзка с Гърция ще осигури доставка и възможност за съхранение на втечнен природен газ", изтъкна премиерът.

5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" отново е включен

5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" отново е включен

Няма опасност за населението

Той заяви, че изграждането на 7-и и 8-и реактор в АЕЦ "Козлодуй" е изключително важно за България, тъй като страната ни държи на ядрената енергетика, която е включена в Зелената сделка на ЕС и има опит в сферата.

От своя страна изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов изрази увереност, че сътрудничеството с Уестингхаус и занапред ще продължи да се развива за доброто на българската ядрена енергетика. Вицепрезидентът и управляващ директор на "Уестингхаус Електрик Швеция" Азис Даг също изрази задоволство от партньорството с екипа на АЕЦ "Козлодуй".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пък заяви, че с подписването на днешния договор процесът по пълна диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за България става необратим.

Тази стъпка е в полза на България, на диверсификацията, на осигуряване на сигурни и разнообразни доставки на енергийни източници, отбеляза и посланикът на САЩ Херо Мустафа.

Петкова: Обсъждаме със САЩ диверсификацията на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Петкова: Обсъждаме със САЩ диверсификацията на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

В срещата участва и посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа

Посланикът на Швеция Катарина Рангнит изтъкна, че подписването на договора ще бъде в полза не само за двете компании, но и за България и Швеция.

Изготвянето на детайлна оценка на безопасността се изисква от българската нормативна уредба, за да бъде получено разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативен тип горивни касети. След финализиране на дейностите по договора разработката ще бъде представена в Агенцията за ядрено регулиране за получаване на разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативните касети.

Изготвянето на анализите на безопасността е част от Програмата на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Европейската стратегия за енергийна сигурност изисква цялостно диверсифицирано портфолио на доставките на ядрени материали и услуги в ядрено-горивния цикъл за всички оператори на ядрени централи в ЕС. Целта е да се гарантира непрекъснатата работа на ядрените мощности, както и сигурността при производство на електрическа енергия за населението и промишлеността на страните членки на ЕС.