"Булгаргаз" е изпратил официално съобщение за предоговаряне на договора с турската компания "Боташ". Предложението за изменение е съобразно с текущите пазарни нива с цел запазване на финансовата стабилност. Предвидена е оптимизация на резервиран капацитет, намаляване на цените за заплащанията и едностранно прекратяване от страна на "Булгаргаз" за прехвърляне на тръбата на трети страни.

Това заяви служебният енергиен министър Владимир Малинов от трибуната на Партийния дом.

Той обясни, че е изразено разбиране и готовност от страна на "Боташ" за продължаване на сътрудничество. "Боташ" е готов да направи допълнителна отстъпка по използването на газ от тяхната газопреносна система.

От страна на "Булгаргаз" е взето и решение за провеждане на повторни тръжни процедури за допълнителна гъвкавост и нови продукт. Процедурите и цената Владимир Малинов отказа да ги сподели заради търговска тайна. 4 компании са заявили интерес в горепосочената втора тръжна процедура, но не са поддали обвързващи търговски предложения.

Също така Малинов информира депутатите, че е постигнато неформално споразумение за възможността "Булгаргаз" да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни. Това е договорено по време на среща с турския министър Алпарслан Байрактар през април месец 2024 г., още не е формилидирано. Малинов не посочи евентуални трети страни. Двамата енергийни министри са възложили на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка с предоговарянето на споразумението.

Малинов увери още, че има готовност да продължи преговорите по предоговаряне на споразумението с "Боташ" в рамките на мандата, даден му от Народното събрание, включително като политическо лице, но и като професионално, ако се състави редовно правителство от 50-то Народно събрание.