Може само да гадаем какво ще се случи с влака, натоварен с отпадъци от Италия, който е предназначен за България, но бе хванат от италианските власти. Българските топлоцентрали не са пригодени за изгаряне на подобни боклуци.

Това заявиха в студиото на bTV експертът по управление на околната среда Боян Рашев и Денита Заричинова от сдружение "За Земята". 

Не сме давали разрешение за италианския боклук, увери Нено Димов

Не сме давали разрешение за италианския боклук, увери Нено Димов

МОСВ е компетентен орган по този регламенти

И двамата - Зарачинова и Рашев са категорични, че боклукът трябва да се рециклира, но по подходящ начин. В Швейцария 60% от отпадъците се оползотворяват, но според правилата, допълни Рашев. 

В Италия собственикът на боклука, заловен преди да бъде изпратен в България, щеше да плати над €100 на тон за горенето му.

Спреният в Италия боклук бил краен продукт от третирането на пластмасата

Спреният в Италия боклук бил краен продукт от третирането на пластмасата

Открити са били 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона

В прихванатия в Италия влак, предназначен за България, е имало неразградими отпадъци - каучук, пластмаса, плат и гума. Те не подлежат на допълнително рециклиране. От МОСВ увериха, че нито е постъпвало уведомление за съгласие тези отпадъци да пристигат на територията на България, нито от ведомството са издавали разрешение.

Зарачинова припомни, че подобни бали с боклук са открити и на площадката ТЕЦ Сливен - приготвени да бъдат изгорени във въглищна централа, която не е пригодена за това. Нито един тип гориво, различно от въглища, не може да бъде изгаряно в такава централа, категорична е тя. 

От МОСВ уверяват, че не преговарят с Италия за внос на боклук

От МОСВ уверяват, че не преговарят с Италия за внос на боклук

Няма подадени заявления за внос на отпадъци от Рим

В ТЕЦ Бобов дол няма нови инсталации за пречистване, които да са пригодени за горене на подобни отпадъци, допълни Зарачинова.

Според Боян Рашев фактът, че пристигат отпадъци, не е новина. Има входна такса за изгаряне на отпадъци в инсенераторите. В Италия, за да се оползотвори такъв тип отпадък, се плаща входна такса в инсенераторите от 64 до 114 евро на тон. В същото време на нашите централи въглеродните емисии им станаха много скъпи, вдигайки се с по 25 евро на тон. На собствениците на отпадък им излиза много по-изгодно да платят на нашите централи.

Българските централи получават пари да изгорят този отпадък. Това е гориво, за което някой да плати, спасява въглеродни емисии - за тях (собствениците на ТЕЦ-овете - б.р.) има сделка. ТЕЦ-овете не са подготвени за това, каза Рашев.

Денита Зарачинова обясни, че не знаем какъв боклук ще се гори. Според нея може да се направят пари, в България има достатъчно отпадък.

Рашев поясни, че лигнитните ТЕЦ-ове поддържат 1200 градуса в котела. Изискванията за изгаряне на подобен отпадък (пластмаса, каучук, плат) са 830 градуса, но практически е трудно тяхното изгаряне, обясни Рашев.

Подобни боклуци бяха открити на площадката на Топлофикация Сливен, откъдето обясниха, че тези отпадъци са специално гориво РДФ - (RDF). Пред хода на площадката имаше разкъсани бали, заяви преди дни адвокат на сдружението "За Земята". 

ТЕЦ "Брикел" прави станция за измерване на въздуха в Гълъбово

ТЕЦ "Брикел" прави станция за измерване на въздуха в Гълъбово

Според директора действията на институциите ще доведат до големи загуби

Зарачинова от същото сдружение обясни, че техни представители не са били допуснати до зоната на ТЕЦ Сливен. Преди година имаше пожар, защото нямаше добро съхранение на слама. Между сламата имаше и отпадъци, което е пожароопасно, припомни тя. Според нея не може да продължаваме по същия начин - нещо се случва, изчиства се и отново се продължава по същия начин.

Властите в България са наясно (със ситуацията с боклука - б.р.), има хора с политическа протекция. Властта си спестява контрол над тях. Много от техните централи трябваше да бъдат затворени, категорични са и Зарачинова и Рашев.

За Сливен хората дори нямат представа какво се гори в топлоцентралата им, няма обществено обсъждане. В Перник информация се прокраднала с инвестиционното предложение, на което 500 души са реагирали и за това е било спряно изгарянето на непозволен боклук в централата.