Еврокомисията е склонна да се съгласи руски газ да минава през бъдещия газов хъб „Балкан“, който страната ни иска да изгради.
Това става ясно от писмо на Жан-Клод Юнкер до премиера Борисов, в което го уверява, че ЕК „продължава да работи много усърдно“ по концепцията за газов хъб „Балкан”.

Условието за преминаване на руския газ остава същото, както и досега - по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза, пише Юнкер.

Става ясно, че страната ни инициира с помощта на ЕК организирането на кръгла маса по проекта на заинтересовани/инвеститори във Варна на 5-6 септември 2016 г.

Брюксел няма против и България да изгради нов реактор, пише Юнкер, като за целта трябва да уведомим Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом.

Председателят на ЕК отбелязва изрично, че на основата на взаимното сътрудничество с Брюксел България е в състояние да осигури, за първи път, алтернативен източник на газ – втечнен природен газ от Гърция, благодарение на споразумението за системна газова връзка между операторите на системите, което бе улеснено от Еврокомисията.

Юнкер уверява, че от началото на мандата настоящата Еврокомисия отдава най-висока важност на насърчаване на модернизацията на и инвестициите в енергетиката в страните от Югоизточна Европа и в частност България.

В заключение става ясно, че Еврокомисията е готова да продължи да подкрепя България и в бъдеще, специално в енергетиката, чрез стимулиране на регионалното сътрудничество, по-нататъшна интеграция и активизиране на инвестиции, от които страната се нуждае, за да модернизира енергийната си система.

Кореспонденцията на Юнкер е в отговор на въпроси, поставени от Борисов в писмо до шефа на ЕК от 7 юли.