"Ще поискаме от КЕВР намаление на цената на газа за третото тримесечие на 2019 година." Това заяви директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов.

По думите му "Булгаргаз" много внимателно следи динамиката на борсовите пазари в Западна Европа и съответно в дългосрочните петролни индексирани договори в Западна Европа, така че да се правят сравнения къде точно се намира дружеството.

"Беше направен задълбочен анализ на борсовите пазари на природен газ, който показа, че са налице условия и възможности за доставка в България на по-ниска цена, от тази, която имаме по дългосрочния договор с наши партньори", посочи Павлов.

Дружеството може да води преки преговори с търговци и да сключва други сделки.

Пристигат първите доставки на втечнен американски газ
Обновена

Пристигат първите доставки на втечнен американски газ

5 милиона кубични метра дневно могат да влязат в България

"Бяха получени две оферти от холандската компания за доставка на природен газ и от български голям търговец на природен газ. Трите оферти бяха на цени, икономически по-изгодни от цената, постигната от търга. Това като финансов резултат мога да кажа, че ще бъде около 15 млн. лв. и естествено това ще се пренесе в цената към крайния потребител", допълни Павлов.

Друго важно нещо, което той посочи - търговската политика на дружеството е ориентирана така, че всяка следваща доставка да бъде икономически изгодна за държавата.

Прогнозата на "Булгаргаз" е за -0.22% по-ниска цена на газа.

Петкова очаква газовата връзка с Гърция да заработи догодина

Петкова очаква газовата връзка с Гърция да заработи догодина

До края на юли регулаторите трябва да одобрят тръжния кодекс