"Булгаргаз" иска запор на сметките на ТЕЦ Бургас, Плевен и Враца, защото дължат общо 53 милиона лева, но подаването на газ към топлофикациите няма да спре и потребителите няма да останат без парно в средата на зимата, коментира пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Той очаква стабилизиране на цените на газа и обясни, че "нашата цена се определя по формула, ако гледаме напред във времето пред тези цени на алтернативните на природния газ горива ще се стабилизира цената. Към настоящия момент е рано да се каже, но при запазване на цените едва ли би имало увеличение".

"Булгаргаз" доставя природен газ и на газоразпределителни дружества - големи индустриални консуматори и погасяването на всяко едно задължение в срок, е гаранция за доставките за всеки един клиент. "Плащането от всички клиенти ще гарантират една спокойна зима", обясни Павлов.

Сметките на ТЕЦ Враца и Плевен вече са запорирани заради дългове.

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ с 3,5%

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ с 3,5%

Предложението е внесено в КЕВР

Според Закона за енергетиката, регулаторът може да измени цените на топлинната и електрическа енергия, само ако синьото гориво се повиши с над 5 на сто.

Очаква се Комисията да разгледа и одобри предложението на "Булгаргаз" до края на месеца. През юли КЕВР одобри поскъпване на газа с над 10 % или 400 лв. за 1000 кубически метра.

Иванов: Цената на битовия ток остава непроменена до лятото на 2019

Иванов: Цената на битовия ток остава непроменена до лятото на 2019

Регулаторът няма пряко отношение към енергийната борса, уверява шефът на КЕВР