От "Булгаргаз" са изпратили писмо, с което настояват за заплащане на задълженията, предупреждават за принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с "Топлофикация София" и настояват за търсене на общо решение с БЕХ и държавата. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от bTV.

Тя посочи, че трябва да бъде подготвен пакет от възможни решения, така че тези дисбаланси да не се отразят на гражданите.

Фандъкова уведоми общинските съветници, че вчера е провела среща с министрите на финансите и на икономиката. Тя подчерта, че има разбиране от тяхна страна, че трябва да се намери общо решение, така че да не се допусне огромен дисбаланс в дружеството, което автоматично ще се отрази на цялата енергийна система.

Фандъкова търси помощ за "Топлофикация" в МФ

Фандъкова търси помощ за "Топлофикация" в МФ

Възможни решения за компенсиране на разликата в цената

Кметът допълни, че е получила уверението на министъра на енергетиката, че отоплителният сезон в София ще бъде осигурен независимо от дисбалансите в цените между "Булгаргаз" и "Топлофикация".

Всички си дават ясна сметка, че осигуряването на топлинна енергия за над 1 млн. граждани на София няма абсолютно никаква алтернатива, подчерта тя.

Фандъкова изрази съжаление, че към момента се сбъдват най-песимистичните прогнози с повишение на цената на природния газ. "Вчера очакванията ни бяха за 200 млн. лв. преразход до края на годината. Тази сутрин директорът на "Булгаргаз" обяви, че ще искат увеличение от над 30% на природния газ за ноември", обясни тя.

СОС прие да се отпуснат държавни компенсации на "Топлофикация София"

СОС прие да се отпуснат държавни компенсации на "Топлофикация София"

Решението е взето с 58 гласа "за"

Фандъкова допълни, че вчера "Топлофикация София" е получила писмо от "Булгаргаз", с което компанията уведомява клиентите си, че отчита значително увеличение на заявките за доставка на газ спрямо предварително заявеното. По тази причина газовото дружество подчертава, че количества над договореното ще бъдат доставени само при възможност и след изрично одобрение.

Фандъкова обясни, че засега не е ясно на какво се дължи това искане за ограничаване на потреблението. Предвид по-ранното започване на отоплителния сезон това по нейни думи също е въпрос, който трябва да бъде обсъден, така че да се гарантира доставката на нужните количества към столицата.