От 1-ви януари "Булгартрансгаз" продължава да транспортира газ до Турция, обясни пред БНР изпълнителеният директор на "Булгартрансгаз"Владимир Малинов.

По думите му природният газ идва от Турция, минава през България и се връща обратно в Турция - през "Турски поток" влиза в компресорна станция "Странджа", на българска територия. "Ние го реверсираме и по съществуващия маршрут, по който до момента доставяхме газ за Турция, го връщаме обратно в Турция", обясни Малинов. 

АБВ иска от "Булгартрансгаз" точна дата за пускане на "Турски поток"

АБВ иска от "Булгартрансгаз" точна дата за пускане на "Турски поток"

Липсвала актуална карта на газовата инфраструктура у нас

Доставките на газ от Русия стават през новата входна точка - "Странджа 2", през Турция, обясни директорът на "Булгартрансгаз". Според него с този проект се постигала сигурност и икономическа целесъобразност, което ще рефлектира върху крайните цени.

"С промяната на точката на доставка се спестяват и транспортни разходи. През "Странджа 2" газ получават и Северна Македония, и Гърция", каза Малинов.

"Считано от 1-ви януари липсва поток на природен газ по трансбалканския газопровод. Независимо от това нашата система е готова да поеме такъв поток, ако има необходимост", обясни Владимир Малинов. 

АБВ: "Турски поток" няма да се завърши в срок

АБВ: "Турски поток" няма да се завърши в срок

Никой не говорел и за двете компресорни станции

"Реверсивният поток, част от концепцията за вертикалния газов коридор, вече е отворен и когато пазарът има интерес и пазарните нива позволяват, може да се транспортира природен газ във всички посоки", допълни Малинов.

Според него и след изграждането на "Балкански поток" приходите на "Булгартрансгаз" ще се увеличат няколко пъти. Това, което очакваме с реализацията в по-голям мащаб на "Балкански поток", е приходът от пренос на "Булгартрансгаз" да достигне около 400 млн. лева на годишна база".

От 1 януари на газовата борса са сключени осем сделки. Регистрирани са 14 ползватели. Малинов очаква, че борсата ще доведе не само до либерализация, но и по-добри финансови и икономически условия.

Среща между Борисов, Путин и Ердоган за "Турски поток" на 8 януари

Среща между Борисов, Путин и Ердоган за "Турски поток" на 8 януари

Българският министър-председател е поканен за откриването на "Турски поток" от президента Ердоган