АБВ ще се обърне с официално писмо към "Булгартрансгаз" с конкретни въпроси по реализацията на българската отсечка на газопровода "Турски поток". Това съобщи днес пред медиите зам.-председателят на партията Любомира Ганчева.

Тя посочи, че от компанията ще бъде поискан ангажимент за конкретна дата за пускане на газопровода.

Ганчева изрази недоумение защо въпросите за българската енергетика и стратегическите проекти, свързани с нея, не са тема на коментар в рамките на Стратегическия съвет към президента.

Путин скастри България, че бави "Турски поток"

Путин скастри България, че бави "Турски поток"

Русия щяла да намери други възможности за реализацията му

Доживях да се съглася с думите на премиера Бойко Борисов, че ние не сме Турция, Сърбия или Русия и това се видя по невъзможността да влезем в сроковете, за които ние самите сме поели ангажимент и невъзможността да докараме който и да е проект в областта на газовата политика на Балканския полуостров докрай, заяви тя и напомни, че руският президент Владимир Путин е казал в прав текст, че България умишлено се бави и може да бъде заобиколена на газовата карта.

Ганчева припомни, че още през февруари от АБВ са изразили съмнения по посочените срокове за изграждането на българското трасе на "Турски поток"

Тя изтъкна и че все още няма българска институция, която да предоставя актуална карта на газовата инфраструктура у нас.

Няма забавяне по "Турски поток", увери Теменужка Петкова

Няма забавяне по "Турски поток", увери Теменужка Петкова

Поставяли се по 5 км тръби на ден

"Има две карти, едни и същи, които се намират на сайта на "Булгартрансгаз" и КЕВР. Само че при тези карти времето е спряло още от строежа на "Турски поток". В никакъв случай те не са актуализирани", коментира зам.-председателят на АБВ.

Според нея фактът, че няма актуална карта е симптом, че правителството не се занимава с енергетиката като приоритет и липсва стратегическо развитие.

Тя бе категорична, че "Турски поток" ще е успешен за страната ни и трябва да се борим да го постигнем. За нея е необяснима липсата на реакция от страна на опозицията в парламента след реалната опасност от 1 януари догодина страната ни да остане без газ.

Борисов покани Путин да види на място тръбите за газ

Борисов покани Путин да види на място тръбите за газ

Може би руският президент работи със стара информация