"Булгартрансгаз" започва процедура за осигуряване на кредит до 400 млн. евро за газопровода "Балкански поток", разширяването на газохранилището в Чирен и преносната си инфраструктура, съобщава БНР.

Целта е да се набере финансиране с 6-годишен срок на изплащане.

В случай че се осигури ресурс на по-ниска цена, дружеството ще може да намали разходите си по осъществяването на проекта "Балкански поток", както чрез предсрочно плащане на част от дължимите суми към изпълнителите, така и чрез по-ниската цена на финансиране.

Увеличават капацитета на "Балкански поток" за над 20 млрд. кубични метра

Увеличават капацитета на "Балкански поток" за над 20 млрд. кубични метра

Интерконекторът Александруполис-Димитровград щял да диверсифицира газ

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни, че кредитът се взима като корпоративен, а не като проектен заем - само за проекта "Балкански поток".

Той изрази надежда, че банките и другите финансови институции ще прояват сериозен интерес. Целта е дружеството да има възможност да използва финансовия ресурс и за други свои проекти, свързани с разширението на мрежата на територията на страната.

Малинов заяви, че се надява "Булгартрансгаз" да приключи с всички прединвестиционни проучвания относно разширението на газохранилището в Чирен, така че догодина да стартира поръчката на самото разширение и за интерконектора България-Сърбия.

Аванс от 250 млн. лв. е платила "Булгартрансгаз" за "Балкански поток"

Аванс от 250 млн. лв. е платила "Булгартрансгаз" за "Балкански поток"

Газопроводът ще бъде завършен през първата половина на 2020 г.