"С тази компресорна станция и другата, която строим край Провадия, можеме да увеличиме капацитета на "Балкански поток" за над 20 милиарда куб. м, сега капацитета му е 15 милиарда куб. м".

Това заяви премиерът на България Бойко Борисов, който посети компресорна станция "Расово", която е част от проекта за разширение на газопреносната ни инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница, показаха на фейсбук страницата на премиера. 

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

На откриването откриването на "Турски поток" Борисов се срещна с Вучич, Путин, Ердоган

Така че интерконекторът Александруполис-Димитровград - гръцката връзка ще може не само да обслужва България, но и да диверсифицира газ по цялото трасе за Сърбия, Унгария, Австрия. Така че, както и нашите американски партньори властта дава възможност за всякакъв газ с произход - от Турция, Румъния, Украйна, Русия, поясни той. 

По думите на Борисов правим много добри инвестиции за бъдещето на България за следващите десетилетия. Страната ще играе ключова роля в газовите разпределения и преноса в Европа, надява се той.

В Сърбия виждат опити за спиране строителството на "Турски поток" в България

В Сърбия виждат опити за спиране строителството на "Турски поток" в България

САЩ предлагали на сърбите да купуват газ на двойно по-висока цена

На "Балкански поток" има три компресора - един основен и два резервни. По думите на Борисов компресорите са соларни, американски, дават възможност за всякакъв газ с произход от Турция, от Гърция, от Украйна, от Русия, да потече по нашите газови магистрали". 

Вече стотици километри от далекопровода са готови. По трасето на газопровода работят 120 души. Предстои да бъде започната и разширението на Чирен, стана ясно по време на посещението. 

Съпротивата на САЩ за "Турски поток" имала геополитически основания

Съпротивата на САЩ за "Турски поток" имала геополитически основания

Коментар на проф. Здравко Попов

От МС съобщиха по-късно, че към днешна дата във временните строителни бази са доставени общо 19 947 броя тръби или 239,36 км. На пристанище "Бургас" има доставени още 6250 броя тръби или 75 км., които започват да бъдат транспортирани към временните бази. На терен се работи в района на областите Велико Търново, Плевен, Ловеч и Враца. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162,6 км., разнесените тръби по трасето са 139,05 км., от които са заварени 113,45 км.

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени две компресорни станции - КС "Расово" и КС "Нова Провадия". Те ще служат за повишаване на налягането по трасето на "Балкански поток".

Трите компресорни агрегата в КС "Расово" и четирите компресорни агрегата в КС "Нова Провадия" ще бъдат най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines. Агрегатите ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери.