Енергийната компания "ЧЕЗ Разпределение" ще инвестира 95 млн. лв. в България през настоящата година.

Ще бъдат ремонтирани и обновени стратегически обекти в София, сред които старите кабелни мрежи в кв. "Драгалевци" и подстанция "Фестивална", съобщи money.bg.

Определените за подмяна кабели в планинския квартал са с дължина около 3 км и пренасят напрежение от 110 киловолта. В ремонта ще бъдат вложени 3.6 млн. лева. Те ще гарантират по-сигурно захранване на 120 000 клиенти в 12 столични района и ще намалят риска от аварии.

БСП внесе в КЕВР 200 000 подписа срещу сделката за ЧЕЗ
Обновена

БСП внесе в КЕВР 200 000 подписа срещу сделката за ЧЕЗ

Жельо Бойчев поиска правителството да изкупи дела на дружеството

Обновяването на подстанция "Фестивална" ще протече на 2 етапа през тази и следващата година. Πoдcтaнцията ocигypявa eлeĸтpoзaxpaнвaнeтo нa 40 000 дoмaĸинcтвa и предприятия (общо около 120 000 клиенти) в ĸвapтaлитe "Mлaдocт" 1 и 2, "Дpyжбa" 1 и 2, Гapa Иcĸъp, "Гopyблянe", "Πoлигoнa", ĸaĸтo и пoтpeбитeлитe в paйoнa нa 7-ми ĸилoмeтъp. Проектът ще подобри сигурността на захранването, а в него ще бъдат вложени около 3 млн. лв.

Ще продължи и подмяната на старите електромери с нови с дистанционно обслужване. Пилотният проект, който е завършен преди 1 месец, вече дава много добри резултати.

ЧЕЗ използва "умните" електромери, за да следи качеството на захранването и случващото се по мрежата. Това ще доведе и до сериозно намаляване на кражбите на ток и ще подобри качеството на електроенергията, доставяна до изрядните платци.

Делян Добрев: ЧЕЗ може да стартира процедура за нов купувач

Делян Добрев: ЧЕЗ може да стартира процедура за нов купувач

Той предвижда, че "Инерком" няма да намери финансиране

Компанията продължава да развива и т.нар. програма Life, свързана с опазването на живота на застрашени видове птици. Тя е съфинансирана от Европейската комисия, а в нея ще бъдат вложени 2.6 млн. евро.

През изминалата година ЧЕЗ е инвестирала в България 130 млн. лева.

Освен това компанията ще вложи над 1 милион лева в изграждане и модернизация на възлови станции. Съоръженията позволяват автоматизация на мрежата и подобряват сигурността на електрозахранването в региона, където са разположени.

Подобна станция бе пусната в експлоатация в град Априлци. Тя струва над 200 000 лева, но с обновяването и ремонтите на околната електропреносна инфраструктура общата инвестиция се увеличава до над 500 000 лв.

Съоръжението ще подобри електрозахранването на 4000 домакинства и предприятия в общината.

В Априлци е пуснат в експлоатация и нов трансформаторен пост на стойност 130 000 лв., който ще реши проблема с ниското напрежение, от което са се оплакали клиентите на ЧЕЗ в района.

1 млн. лв инвестира ЧЕЗ в мрежата на Видин

1 млн. лв инвестира ЧЕЗ в мрежата на Видин

Компанията предвижда инвестиции и за минимализиране на кражбите

През изминалата година компанията е подменила над 4 км проводници по мрежи ниско напрежение в района. ЧЕЗ планира да ремонтира и обнови всички електропроводи, свързани с възловата станция през настоящата година. Компанията е инвестирала общо над 860 000 лв. в община Априлци.   

Благодарение на новите станции и инсталираните към тях комутационни апарати, мрежата се управлява дистанционно, съкращава се времето за откриване и остраняване на аварии, а едновременно се намалява до минимум броят на засегнатите от прекъсвания потребители.

"Техниката позволява изключването на определени части от електропроводите, където има повреда, докато всички останали клиенти остават незасегнати", обясни Виктор Станчев, главен оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение България".

Новите станции се монтират на места, където има проблеми със захранването, нужно е да се повиши качеството му и са присъединени повече нови потребители.

Това представлява подстанцията

Източник: Money.bg

Това представлява подстанцията

Две нови възлови станции вече са изградени района на София - в Бистрица и Панчарево. Освен на Бистрица, първата гарантира захранването на Драгалевци, Симеоново, Железница и Плана. 

"Преди при авария цели селища оставаха без захранване. Сега остават само 1 или 2 трафопоста - т.е. 300-400 клиента. Разликата е значителна", обясни Станчев.

Тъй като е на по-специфично място, съоръжението в Панчарево, което осигурява захранването на Панчарево и Кокаляне, струва 500 000 лв.

През следващата година ЧЕЗ ще изгради такива възлови станции и на други места - в град Димово и село Гаврил Геново в област Монтана, както и ще обнови някои от съществуващите. Компанията управлява над 50 възлови станции.

ЧЕЗ откри 27 обрани трафопоста в столичния "Люлин"

ЧЕЗ откри 27 обрани трафопоста в столичния "Люлин"

Според дружеството става дума за престъпна група