ЧЕЗ ще запази активите си в България, ако българските власти отново блокират продажбата им, заяви днес председателят на директорския борд на енергийната кампания Томаш Плескач, цитиран от изданието euro.cz.

През юни ЧЕЗ обяви, че продава активите си у нас на фирмата "Еврохолд" за 335 милиона евро (8.6 милиарда крони). Предстои българските власти да се произнесат по сделката. През месец юли миналата година антимонополната комисия предотврати продажбата на предишния участник в търга - българската компания "Инерком", напомня изданието.

Припомняме, Комисията за защита на конкуренцията съобщи, че е образувала производство по сделката с "Еврохолд" за активите на ЧЕЗ у нас с оглед на контрола върху концентрацията на предприятия. Одобрението от страна на КЗК е задължителен етап за сключване на сделката.

КЗК образува производство за активите на ЧЕЗ-България

КЗК образува производство за активите на ЧЕЗ-България

"Ийстърн Юръпиън електрик Къмпани" Б.В. иска да придобие "Еврохолд България"

"Не искаме да предпоставяме решенията на българската антимонополна служба. Ние обаче не виждаме пречки за одобряването на сделката от гледна точка на законодателството в областта на конкуренцията. Към момента Еврохолд не притежава никакви енергийни активи в България, ето защо ситуацията на българския енергиен пазар не би се променила по никакъв начин от продажбата на активите ни на "Еврохолд." - посочи Плескач.

В случая с "Инерком" КЗК се аргументира, че сделката може да помогне на компанията да придобие господстващо положение на българския пазар, което би имало отрицателно въздействие върху конкуренцията. Договорът за покупко-продажбата, подписан през миналата година с "Инерком", беше прекратен от ЧЕЗ този април.

Тогава представителката на ЧЕЗ Алиса Хоракова заяви, че българската държава с противоправните си действия е осуетила изпълнението на договора.

"Ако без видима причина българските власти блокират нашия втори опит да продадем активите си в страната, логично е, че няма да продължим с опитите за продажба и излишно да изразходваме ресурси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме правилно, както досега. В близко бъдеще определено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи." - коментира днес Плескач.

ЧЕЗ продава активите си и в Румъния

ЧЕЗ продава активите си и в Румъния

Компанията възнамерява да се концентрира върху операциите и инвестициите си на местния пазар

Новата стратегия на ЧЕЗ, одобрена през юни тази година, предвижда поетапна продажба на активите в България, Румъния, Турция и частично и в Полша. Изключение правят компаниите, фокусирани върху съвременните енергийни услуги ESCO, които ЧЕЗ иска да развива на чешкия и международния пазар.През септември компанията започна процедура по продажба на румънските си активи.

Припомняме, на 20 юни 2019 г. "Eвpoxoлд Бългapия" купи ЧЕЗ.

Cпopaзyмeниeтo мeждy двeтe ĸoмпaнии беше постигнато  cлeд дълги пpeгoвopи мeждy чeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa "Инepĸoм".

Именно новината, че "Инерком" е потенциалният купувач на ЧЕЗ предизвика скандал и в правителсвото, и в българското общество. Bъпpeĸи пъpвoнaчaлнaтa cдeлĸa, пpидoбивaнeтo бe cпpянo oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa cлeд шyмнo пpoтивoпocтaвянe oт пoчти вcичĸи пoлитичecĸи cили. Скандалът стана причина енергийният министър Теменужка Петкова да си подаде оставката заради лично познанство с шефката на компанията-купувач Генка Върбакова. Оставката й обаче не бе приета.Обвинения за тъмна сделка бяха отправени и при новината, че "Еврохолд" преговаря с ЧЕЗ.