Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" е получило лиценз за пристанищен оператор на терминал "Росенец". Това заяви транспортният министър Георги Гвоздейков, цитиран от БНР и Нова телевизия. Преди това той е проверил на място хода на процеса по предаване на пристанището на държавата от страна на "Лукойл" след прекратяването на концесията на терминала с решения на Народното събрание и на правителството.

По думите му до няколко дни ще бъде съвместното ползване ще подписано споразумение за съвместно ползване на данъчния склад на пристанището от държавата и "Лукойл Нефтохфим Бургас". Той уточни, че съвместното ползване ще е временно, докато се изчистят всички процедури.

До три месеца се очаква съвместен анализ за сигурността на обекта на "Лукойл Нефтохим Бургас", "Гранична полиция", Агенция "Митници" и службите за сигурност.

Заличиха "Лукойл" от Регистъра на пристанищните оператори у нас

Заличиха "Лукойл" от Регистъра на пристанищните оператори у нас

Започнала е процедурата по прехвърляне на оперативния контрол

Георги Гвоздейков увери, че държавата няма да плаща обезщетения на рафинерията за вложените средства за модернизация на пристанищния терминал.

Транспортният министър заяви също, че назначеният от него екип работи за това процедурата да приключи по-бързо от определения срок от 30 дни.

Той каза още, че няма да има сътресения на пазара с горива. "Цената им се определя от борсовата цена. Отворен пазар сме. По никакъв начин не се влияят цените на горивата от това, което се случва в момента. Има и други възможности за доставка на суров петрол. Всички работим в екип, за да няма негативен ефект върху пазара и гражданите", посочи Гвоздейков.

Цената на горивата скача над 3 лв. за литър, ако "Лукойл" се откаже от руския петрол

Цената на горивата скача над 3 лв. за литър, ако "Лукойл" се откаже от руския петрол

Светослав Бенчев не очаква проблеми с дизела, докато България има рафинерия, произвеждаща нефтопродукти