Нормално е да има увеличение на цените на тока и парното, но държавата ще търси механизми това да не се отрази болезнено на потребителите.

Това стана ясно от коментара пред медиите на енергийния министър Александър Николов относно вчерашното заседание на ресорната парламентарна комисия, на която стана ясно, че дружества искат скок на цената между 100-150%.

Цените на тока - по-големият проблем на бизнеса

Цените на тока - по-големият проблем на бизнеса

Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара

Фактът, че много дълго време се направи всичко възможно да се удържат цените, е показателен за това колко усилия струва това и на дружествата, и на цялата електроенергийна система да изплаща тези компенсации, за да няма директен негативен ефект към обществото, подчерта Николов.

Това обаче, по думите му, не е устойчив модел. Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки проценти, не е нещо неочаквано, коментира той по повод исканото увеличение от енергийните дружества. 

Бизнесът не вижда чуваемост за цените на тока

Бизнесът не вижда чуваемост за цените на тока

Имало принципна договорка за компенсация за скъпата цена за небитовите потребители, но форматът останал да се уточни с МЕ

Темата бе повдигната и по-късно по време на заседанието на енергийната комисия. Пред депутатите министър Николов каза, че ваденето на такива данни, които да създават стрес, не носи полза освен създаване на страх.

Той обясни, че това, че дружествата искат определен ръст, не означава, че КЕВР ще го одобри и изтъкна, че регулаторът е независим орган. На над 20% са пълни газохранилищата ни, стана ясно още от изслушването на Александър Николов. Ще се направи всичко възможно отоплителният сезон да не бъде поставен под риск и цените да са поносими, по думите му.

Азерски газ ще има към България, стана ясно още от изслушването му.

 

Правителството прие решение за мерките за освобождаване на тока и газа от акциз

Правителството прие решение за мерките за освобождаване на тока и газа от акциз

Целта е да се овладеят повишаващите се цени на електроенергията и горивата