Драстично увеличение на тока и топлото искат дружества. Колко точно остана тайна. Това стана ясно от изслушването на Александър Йорданов от КЕВР по време на извънредно заседание на енергийната комисия в парламента. Представители на регулатора бяха привикани да обяснят за постъпилите искания от мрежовите дружествата и оператори за ценообразуване в законовия срок и как това ще се отрази на хората и на инфлацията. Това е чувствителна за обществото информация, отчете Александър Йорданов от КЕВР.

Над 50 дружества са подали искания в срок, стана ясно от думите му. Четири са закъснели, а две дружества не са подали заявления.

50 дни не сте разбрали какво увеличение са поискали мрежовите оператори, заяде се Делян Добре от ГЕРБ. По негови данни със 150% увеличение на цената на парното е поискала Топлофикация-София, а ЕРП-та са поискали увеличение на цената на енергията със 100%.

КЕВР закова цената на газа за май на 162.17/MWh

КЕВР закова цената на газа за май на 162.17/MWh

И обещеват цена от 140 лв. за юни месец

Един месец преди първи юни ще станат ясни офертите на дружествата, стана ясно от обяснението на Александър Йорданов.

Рамадан Аталай го обвини в несериозно отношение към парламента. Реалността е, че вие закъснявате с публикуване на заявленията, изтъкна той. По думите му върху КЕВР щял да се окаже натиск и регулаторът нямало свободно да определи цената. Вярно ли е това, което се носи като слух, че има искания за над 100% увеличение на цената, попита депутатът от ДПС. Йорданов не даде отново конкретен отговор.

Драгомир Стойнев от БСП обвини депутатите от опозицията, че се опитват да плашат хората с драстично поскъпване. Едно е заявление, друго е реално определена цена, по думите му. Според него изслушването на Йорданов е поредната PR акция.

Задължение на КЕВР е до 20 април да публикува исканията, обясни Рамадан Аталай. Срамно е КЕВР да укрива информация от енергийната комисия, която е от съществено значение, ядоса се r Делян Добрев.

От ПП настояха комисията да не оказва натиск върху КЕВР. Не ни притискайте да публикуваме заявленията днес, настоя представителят на регулатора, на което Дилян Добрев отново обвини, че се крие от обществото.