Държавата затваря ТЕЦ "Брикел". Новината съобщи премиерът в оставка Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет.

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите докладва резултатите от проверката на ТЕЦ "Брикел", в който установените нарушения са умопомрачаващи, обясни Петков. По думите му ТЕЦ-ът ще бъде уведомен до 24 ч. и ще бъдат затворени до отстраняване на огромните пропуски в тяхната дейност.

От своя страна вицепремиерът и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов заяви, че са установени фрапиращи нива на замърсяване и работа в несъответствие с нормите на екологичното законодателство, несъответствие с трудовите права и несъответствие с пожарната безопасност. Установени са повече от 15 нарушения, включително и наличието на бензиностанция в рамките на комплекса, която е нерегламентирана и се намира близко до обектите в ТЕЦ-а. Една авария може да доведе до екологична катастрофа, предупреди Сандов.

Има и няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения за минал период от време. Затова държавата ще наложи принудителна административна мярка "затваряне на ТЕЦ "Брикел", категоричен бе Сандов. 

Кирил Петков: Отпускаме 426 милиона лева на общините

Кирил Петков: Отпускаме 426 милиона лева на общините

Тези средства ще повлияят на 5,9 милиона български граждани

Той се надява контролните органи да установят какви са реалните размери на подобно покровителстване. От термокамерите в предприятието се виждали как функционирало - извън закона, с неорганизирани емисии, които идват от сградата и от байпасен комин, който няма право да функционира извън аварийна ситуация.

ТЕЦ "Бриксел" произвежда около 1% от електроенергията на България и не би могло по никакъв начин да застраши енергийната сигурност, но нанася огромни щети върху околната среда и човешкото здраве, предупреди екоминистърът.

Той настоя замърсяващите предприятия да бъдат спирани до отстраняване на нередностите. ТЕЦ "Брикел" е трябвало да бъде изключен от енергийната ни система още през 2011 г., но заради приватизаци, придобиване и опъване на чадър е работил при същите технологични измерители и със същата технология отпреди повече от 50-60 години, посочи Сандов.

Борислав Сандов: Над "Брикел" е бил разпънат чадър

Борислав Сандов: Над "Брикел" е бил разпънат чадър

Той е извършил внезапна проверка в петък

По думите му през годините са налагани много санкции, административен актове, наказателни административни постановления, но това не е възпирало предприятията от замърсяването и предотвратяването на нередностите. Заради големите печалби на ТЕЦ "Брикел" явно собственикът е обжалвал актовете и дори, когато самите актове били постановени и влезли в сила, било евтино да се плащат. Конфликтът не интереси предстои да бъде установен, но поне няколко служители от РИОСВ-Стара Загора работят в ТЕЦ "Брикел". Началникът на сектор "Екология" в ТЕЦ "Брикел" е бивш директор на РИОСВ-Стара Загора във времето, в което предприятието е работило незаконосъобразно, уточни Сандов.

Според него собственикът на ТЕЦ "Брикел" се представляват от така наречените сламени хора. "Става въпрос за гражданина Рой Кенеди, за когото никой нищо не знае. Това е редови гражданин, неучастващ в бизнес процеси и явно подсигурен, за да се подпише зад собствеността на предприятието", акцентира Сандов.

Той посочи, че медиите твърдели, че собственикът на ТЕЦ "Брикел" е Христо Ковачки. За Сандов е недопустимо обекти от толкова важна инфраструктура на страната, да бъдат собственост на хора, за които реалният свят нищо не знае. Той се надява органите, свързани с национална сигурност и разузнаване да разплетат мистерията и това повече да не бъде факт.

Припомняме, проблемът с обгазяването на Гълъбово със серен диоксид е от години.