С общ размер от над 165 млн. лв. безвъзмездна помощ стартира изпълнението на 229 проекта по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", съобщиха от Министерството на икономиката.

На официална церемония зам.-министърът на икономиката Александър Манолев връчи договорите на спечелилите бенефициенти по процедура "Енергийна ефективност за малките и средни предприятия" и обясни, че с тези договори общият ресурс от всички процедури по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" става над 1.5 млрд. лв. или около 63% от общия бюджет на програмата.

Втори сме по усвояване на европари за малки и средни предприятия

Втори сме по усвояване на европари за малки и средни предприятия

Евродепутатът Искра Михайлова обясни, че това се дължи на активността

По думите на Манолев към момента са сключени 1 458 договора по оперативната програма. 500 от тези договори били приключили и разплатени напълно на бенефициентите.

Министерството на икономиката припомня, че процедурата "Енергийна ефективност за малките и средни предприятия" е фокусирана върху предоставянето на подкрепа за насърчаване изпълнението на мерки за енергийна ефективност с цел постигане на устойчив растеж и конкурентоспособност на икономиката.

Искат либерализация на пазара и енергийната ефективност

Искат либерализация на пазара и енергийната ефективност

Ключово е за намаляване на проблемните плащания

При избора на проектите приоритет е бил даден на тези, насочени към секторите с висока енергийна интензивност - химическа промишленост, производство на стомана, производство на цимент, керамика, стъкло и вар, както и производство на цветни метали и хартия.

Приоритет е даден и на проектите, изпълняващи се на територията на Северозападния район за планиране.