България е на второ място по усвояемост на средства от прозореца за малки и средни предприятия на Европейския фонд за стратегически инвестиции след Естония. Това каза Искра Михайлова, евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Тя е председател на комисията по регионална политика в Европейския парламент и основен организатор на форум: "Резултати и добри практики от изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции (EФСИ)".

Михайлова коментира, че второто място е резултат от активността на малките и средни предприятия в България и на усилията на банките посредници.

Искра Михайлова заяви, че Групата на АЛДЕ в ЕП провежда ясна и последователна политика за ефективност и ефикасност на бюджета на ЕС, за подкрепа и сътрудничество с бизнеса в Европа, за модернизиране на ЕС и неговите финансови инструменти и основни политики за подкрепа на развитието, растежа и конкурентоспособността на европейската икономика.

Във форума, който се организира с подкрепата на КРИБ, участват изпълнителният директор на ЕФСИ - Вилхелм Молтерер, Илияна Цанова - заместник-изпълнителен директор на ЕФСИ, както и Марк Мауинни, директор на Европейския консултантски център за инвестиционни проекти.

Чакаме около €560 млн. инвестиции по плана „Юнкер”

Чакаме около €560 млн. инвестиции по плана „Юнкер”

Бизнесът не се възползва в пълна степен, обясни Горанов

Искра Михайлова подчерта, че в период, когато ЕС е поставен пред различни изпитания, е изключително важно да успеем да мобилизираме допълнителни инвестиции от частни и публични източници за постигане на стабилен растеж и заетост в Европа.

"Това е от изключително значение и за България. България има нужда от ресурс за инвестиции в развитието. ЕС предложи отговор на нуждите със създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции", посочи Михайлова.

Тя посочи, че със свое становище комисията е подкрепила удължаването на срока на действие и удвояване на средствата по Европейския фонд за стратегически инвестиции.

"Според нас трябва да бъде развито географското и секторно покритие, да бъдат развивани и подкрепяни проекти с трансгранично измерение, да бъде укрепен Европейският консултантски център по инвестиционни въпроси. Необходима е и по-добра координация със страните членки", отбеляза Михайлова.

Образованието и регионалната свързаност на Балканите във фокуса на Борисов

Образованието и регионалната свързаност на Балканите във фокуса на Борисов

Върху тях трябва да се концентрираме

Евродепутатът ни посочи, че като член на групата на АЛДЕ организира срещата днес, за да подкрепи максимално участието на България с проекти по Европейския фонд за стратегически инвестиции.

"Мое лично убеждение е, че е необходимо да се ускори и оптимизира използването на европейските структурни и инвестиционни фондове, да се развива комбинирането на структурните фондове с фонда за Стратегически инвестиции и с други финансови инструменти, за да се постигне максимален ефект привличане на частни инвестиции и максимален растеж", заяви Искра Михайлова..

Според нея гъвкавото комбиниране на грантовото финансиране с частни инвестиции и финансови инструменти ще мултиплицира ефекта на европейския бюджет и ще допринесе до повишаването на инвестиции както в цяла Европа, така и конкретно в България.

По думите й с приетото становище от Комисията по регионално развитие е прието изменението на финансовите регламенти за периода до 2020 г.

"Убедена съм, че предложените изменения ще улеснят и насърчат взаимодействието и допълняемостта между различните фондове на Европейския съюз, включително между структурните фондове и Европейския фонд за стратегически инвестиции, ще доведат до по-голяма гъвкавост при изпълнението на програмите и комбинирано финансиране", коментира евродепутатът.

Днес, в средата на 2017 г., в ЕП вече се обсъждат идеи за целите и структурата на политиката на сближаване на ЕС след 2020 година. Според комисията по регионална политика тя ще бъде до голяма степен ориентирана към гъвкаво финансиране, комбиниране с финансови инструменти, към градско развитие, териториално сътрудничество, иновации и икономически растеж, по-силно свързана с икономическото управление и европейския семестър.

"Убедена съм, че и днешната конференция ще допринесе както за по-гъвкавото и ефективно използване на финансовите инструменти на ЕС в България, така и за предстоящия дебат за бъдещето на политиката на сближаване на ЕС", заяви още Михайлова.