Образованието и регионалната свързаност на Балканите са темите, по които трябва да се концентрираме. Този фокус зададе премиерът Бойко Борисов, който участва във форум за изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Той е организиран от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Борисов отбеляза, че всичко, което е добро за България, може само да бъде адмирирано. Той благодари лично на евродепутата Искра Михайлова за организацията на форума.

Чакаме около €560 млн. инвестиции по плана „Юнкер”

Чакаме около €560 млн. инвестиции по плана „Юнкер”

Бизнесът не се възползва в пълна степен, обясни Горанов

"Имаме редкия шанс и с председателството, което идва, и с подкрепата, която имаме от председателя Юнкер още повече да улесним бизнеса, да го направим още по-гъвкав. Точно този бизнес - малките и средни предприятия и този, които са в образованието, иновациите, са темите, които очакваме", коментира Бойко Борисов.

Той прогнозира, че следващата година икономиката ни ще има растеж в размер на 4,5 - 5%. Борисов отбеляза, че за миналата година сме постигнали 3,8% растеж при положение, че сме изплатили 6,3 млрд. за Американските централи, по "Белене" и за КТБ.

Вдигат учителските заплати с 15 процента от 1 септември

Вдигат учителските заплати с 15 процента от 1 септември

Вече е ясен и първия му заместник

Бойко Борисов отбеляза значението на предприетата политика в сектора на образованието.

"Вече разчетите на финансово министерство са готови. От това, което виждам, мога да кажа, че от 1-ви септември за началото на новата учебна година ще изпълним ангажимента за увеличение на учителските заплати, така както сме казали", подчерта Борисов.

По думите му в региона ние трябва да се съсредоточим върху две неща. Едното е образованието, което е най-важното, за да бъдем конкурентноспособни и следва да разчитаме на всички програми и да вложим всички усилия.

"Второто е свързаността на Балканите и свързаността на регионите. Виждате ние нямаме нито магистрали, нито жп линии с нашите съседи. Сега направихме с Турция, работим за Сърбия, работим с Гърция по "Струма". С Македония няма, надявам се да мине политическата криза и там и да седнем с колегите от Македония и да направим свързаност и с Македония, с Румъния имаме два моста към момента", коментира Борисов.

Той отбеляза още, че Европейският съюз и Европейската комисия са най-важният ни стратегически партньор.

"Тази ангажираност на комисията, тази ангажираност на Съюза гарантира това, което българите винаги са мечтали - модерна инфраструктура, образована нация, сигурни граници".

От своя страна вицепремиер Томислав Дончев отбеляза по време на форума, че синергията между различните източници на финансиране е по-скоро пожелателна. Затова и тези форуми са важни. По думите му изкуството как да се случи хибридното или комбинирано финансиране по един проект трябва да бъде открито в диалог между всички участници.

"Това няма как да се случи в рамките на сепаративни разговори. Има още какво да се говори за традиционното грантово финансиране и финансовите инструменти", коментира още той.