Никой не трябва да смята, че от сметката за топлинна енергия ще бъдат приспаднати 40%. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

Тя обясни, че по-високите сметки за топлинна енергия през март се дължат на това, че до края на месеца са действали старите цени за природния газ. Петкова посочи, че в момента КЕВР прави преизчисление на цените от август 2019 г. до 31 март 2020 г. На база тези нови ценови решения, с които регулаторът ще излезе, ще се направи преизчисление и ще се определи новата цена. Всеки един потребител ще получи разликата между старата цена и новата, включително до 31 март, увери тя.

По нейни думи КЕВР ще определи новата цена до 30 дни. От Комисията са обявили, че срокът ще бъде съкратен значително.

От КЕВР предлагат поевтиняване цената на парното

От КЕВР предлагат поевтиняване цената на парното

От юли се очаква поскъпване на цената на тока

Нашето желание е до края на май или до началото на юни процесът по връщане на сумите да бъде финализиран, поясни Петкова - "Булгаргаз" да е превел сумите на съответните топлофикационни и газоразпределителни дружества и да е възстановил парите на българския бизнес.

Относно искането на ЧЕЗ за увеличение на нощната тарифа със 70% министъртът заяви, че регулаторът е независим, а цената на тока не е политическо решение.

"Решението се взима от регулаторния орган, който работи по специални правила и изисквания, съобразени с тези на европейските регулатори. Не може да има никакво вмешателство на изпълнителната власт", отсече тя.

По отношение на позицията на ЕРП-то, че предложените от дружеството цени за увеличение на нощната тарифа са изготвени в съответствие с действащата нормативна уредба и регулаторните принципи, Петкова обясни, че именно тук е мястото на регулатора, който на база своите законови компетентности и възможности, ще направи анализ, за да установи дали това, което електроразпределителното дружество е посочило в своето заявление, е реално или обективно.

КЕВР е този, който ще вземе финалното решение, обобщи Петкова.

При поевтиняване на газа със 6,67% от КЕВР обмислят по-евтин ток и парно с 2,34%

При поевтиняване на газа със 6,67% от КЕВР обмислят по-евтин ток и парно с 2,34%

Окончателното решение става ясно на 1 май на закрито заседание