България ще изготви проект на меморандум за взаимно разбирателство по въпросите за сътрудничество в областта на енергетиката, който да договори доставки на природен газ от Туркменистан за България, при наличието на техническа обоснованост и изградена инфраструктура.

За това се е разбрала министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещи с вицепремиера, отговарящ за нефтената и газовата промишленост на Туркменистан и с вицепремиера и министър на външните работи.

България ще подготви междуправителствения документ, който ще разшири вече съществуващия Меморандум за взаимно разбирателство по въпросите за сътрудничество в областта на енергетиката между България и Туркменистан, подписан на 19 декември 2008 г. Новият документ ще договори конкретни количества туркменистански природен газ за страната.

Туркменистан има важно значение за енергийната сигурност не само на България, но и на целия Европейски съюз в контекста на възможността за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ за Европа“, заяви Петкова.

По думите ѝ, българското правителство работело активно в тази насока чрез изграждането на интерконекторите със съседните страни.

Туркменистан е на четвърто място по залежи на природен газ и многократно е заявявала намеренията си да снабдява със синьо гориво и европейския пазар.

По-рано през деня президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов откри газопровода „Изток-Запад“, изграден на територията на страната. Освен за експортни цели тръбата ще доставя газ за централните региони на страната и ще транспортира природен газ от находищата в източен Туркменистан до крайбрежието на Каспийско море. Трасето на газопровода следва основно вече съществуващи маршрути, като създава система на взаимосвързаност между всички основни находища на природен газ в Туркменистан. Дължината на тръбата е 773 км и е с капацитет от 30 млрд. куб. м годишно.

Осъществяването на проекта „Изток-Запад” в Туркменистан има важно значение за енергийната сигурност на Европа, предоставяйки достъп на държави от ЕС до още един източник на природен газ по трасето на Южния газов коридор.