Българския частен разпределител "Овергаз" се е оплакал в Европейската комисия заради спирането на доставките от руския газов гигант „Газпром експорт”.

Това съобщава Euroactiv, позовавайки се на говорител на Европейската комисия.
Той потвърждава, че в комисията са се получили писма по проблема и ще разгледа повдигнатите въпроси.

КЕВР проверява извънредно „Овергаз”

КЕВР проверява извънредно „Овергаз”

Със заповед на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов

Две са изпратените от "Овергаз" писма.

Първото е с дата 23-ти декември 2015-а г., а второто - от 30-и декември 2015-а г. В тях се посочва, че спирането на доставките на газ при действащ договор, без предупреждение, е злоупотреба от страна на "Газпром" с монополното му положение на българския пазар и сериозно ще навреди на конкуренцията.

Според "Овергаз" това действие в нарушение и на европейските директиви.

"Подозираме, че съвпадението на интереси между БЕХ и "Газпром" е политическо мотивирано от желанието да се реанимира "Южен поток" в светлината на сегашните отношения между Русия и Турция, заявява изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев пред Euroactiv.

Той обяснява, че на 21-ви декември е провел телефонен разговор със заместник-председателя на “Газпром“ Александър Медведев, в който му е било казано, че “Газпром“ спира доставките от 1-ви януари, без значение, че дружеството “Овергаз“, в което "Газпром" държи дял от 50%, има договор до 31-ви декември 2017-а година.

БНР припомня, че Европейската комисия вече води и разследване срещу "Газпром" за злоупотреба с пазарното му господство в пет европейски страни, включително в България, където руският доставчик се радва на пазарни дялове от 50 до 100 процента.

При решение, че има злоупотреба, руският монополист може да отнесе глоба до 10% от целия си търговски оборот.