Цената, по която България купува руски газ от "Газпром" по дългосрочните договори, е с два пъти по-висока от спот цената на синьото гориво на европейските борси, посочи пред журналисти мениджърът на Балканската и Черноморска петролна асоциация (БПЧА) Валентин Кънев, цитиран от money.bg. 

В момента страната плаща по $266 за 1 000 кубически метра газ, докато спот цената е двойно по-ниска.

През последните около 6 години страната ни е надплатила $319 милиона, ако се вземе цената, на която сега купуваме газ и тази на австрийския хъб. Сумата за периода, която България е платила, е $4,65 милиарда.

Прогнозата на Кънев е, че цената на газа ще се задържи ниска. Това се дължи на ръст на производството на газ в Съединените американски щати, намаление на потреблението в Азия и прогнозите за слаб икономически растеж, които задържат цените ниски.

Шах на руския цар върху газовата шахматна дъска - ІІ

Шах на руския цар върху газовата шахматна дъска - ІІ

Теодор Дечев продължава разсъжденията си по каспийският газопроводен гордиев възел

Цените в Европа спадат драстично от началото на годината, за да се доближат до нивата на тези в Хенри Хъб в САЩ.

Кънев посочи още, че през последните две години има спад на транзита на природен газ от България към Турция. От една страна потреблението на газ в Турция е намаляло, а от друга страна там се внася и втечнен газ.

България транзитира по-малко природен газ и към Гърция, защото в южната ни съседка се е увеличило потреблението на втечнен газ.

През цялата изминала година се отчита и 2 процента спад на добива на газ в региона, докато в света расте с 5 процента. Основен двигател на ръста са именно Северна Америка и конкретно САЩ, които вече са най-големият производител. Те бележат 12 процента ръст на годишна база. Според Кънев добивът в Щатите ще продължи да расте и през следващите периоди.

В региона се отчита и 4 процента спад на потреблението, особено в Турция, която бе ударена от валутна криза през изминалата година.

В Европа за първи път през тази година потреблението на втечнен газ надхвърли това на газ от Норвегия. Това се е случило през второто тримесечие на 2019 г., посочи експертът Ангел Семерджиев. 40% от газа, потребяван на Стария континент, идва от Русия, 25% от Норвегия, 5% от Африка, а останалите 30% са втечнен газ.

Очаква се през следващите години потреблението на газ в България да расте със 7 процента годишно.