Гражданите нямат основания за притеснения, че електроенергийната система няма да издържи при падане на температурите и повишаване на потреблението на електроенергията. Това увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БиТиВи. Българската електроенергийна система е стабилна, подчерта тя.

Населени места без електрозахранване към настоящия момент няма. По мнението на Теменужка Петкова и трите електроразпределителни дружества, както и електроенергийният системен оператор, са реагирали много адекватно при създалата се кризисна ситуация. За по-малко от 72 часа е било възстановено електрическото захранване във всички населени места в страната, където е имало проблеми.

Попитана дали старата електропреносна система е причина за авариите, Теменужка Петкова отговори, че причината е комплексна. Тя обясни, че на първо място са тежките метеорологични условия. Получило се е обледяване на електропроводите, което на места е довело да скъсване и прекъсване на захранването.  

Като спекулации със страха на хората Петкова определи твърдението на червената депутатка Корнелия Нинова, че 90 % от язовирите в страната са опасни. Тя е категорична, че са предприети необходимите мерки и имащите отношение по въпроса институции работят в добра координация.

Относно съдбата на проекта „Южен поток” и последните информации, че е спрян, енергийната министърка уточни, че последното съобщение е от компанията, която е свързана с изграждането на морската част на проекта. Тя подчерта, че страната ни няма участие в тази компания и това е решение на акционерите.

По мнението на Теменужка Петкова, интерконекторната връзка с Гърция е много важен проект. Той щял да ни даде възможност за реална диверсификация на източника на доставки на природен газ. Инвестиционното решение за изграждането на тази връзка е подписано окончателно на 10 декември. Строителството трябва да започне през октомври. През втората половина на 2018-а г. интерконекторът пък трябвало да бъде въведен в търговска експлоатация.

Коментирайки дефицита в НЕК, Петкова обърна внимание на това, че трябва да се прави разлика между стария натрупан дефицит, който е 3,7 млрд. лева, и текущия. По първоначални счетоводни данни загубата на НЕК е намаляла от 586 млн. лв. за 2014 до 218 млн. лв. за 2015-а. Това се дължало на реформите, промените в законодателството, свиването на разходите в системата.

Теменужка Петкова подчерта, че за пръв път от много години насам от своята регулаторна дейност компанията ще реализира положителен финансов резултат.