Няма законодателна инициатива на Министерството на енергетиката през този мандат на парламента. Това заяви пред БНР депутатът от БСП Таско Ерменков.

По негови думи управляващите са абдикирали от своите задължения за законодателни промени или се крият от обществени обсъждания и мнението на специалистите.

Според червения депутат проблемите в енергетиката се решават като "дърпаме една парченце от късото одеяло на енергетиката да покрием критичен участък, който днес сме идентифицирали, и в същото време, понеже одеялото е късо, откриваме друг участък".

Той бе категоричен, че най-порочният начин да се правят законови промени е те да се вкарват между първо и второ четене, тъй като по този начин се избягва общественото обсъждане. За специфична област като енергетиката това по негови думи е още по-неприемливо.

От лидер в енергетиката България се превърнала в табела на кръгово

От лидер в енергетиката България се превърнала в табела на кръгово

Любомира Ганчева зове Борисов да даде отговори за "Белене" и въглищните централи

За Ерменков е абсурдно предложението на Рамадан Аталай НЕК да престане да бъде обществен доставчик.

Според него е абсурдно потребителите на дребно да излязат на пазара от догодина. Ако някой се опита да каже нещо противно, той или не разбира от енергетика, или се опитва да я разруши, отсече депутатът.

По негови думи стратегия за устойчиво енергийно развитие би включвала всички онези аспекти, които в момента управляващите се опитвали да разрешат на парче. Според Ерменков тази стратегия трябва да разписва ясни цели, критерии и времеви хоризонти.

Енергетиката "брадясала" с 4 милиарда лева дълг

Енергетиката "брадясала" с 4 милиарда лева дълг

Всички сме в една лодка и трябва да се стремим да стигнем до брега, подчерта Теменужка Петкова