Икономическите анализи на Министерството на енергетиката показват, че няма основание цената на тока да се повишава от 1 юли. Това обяви в студиото на предаването „Денят започва” енергийната министърка Теменужка Петкова.

Тя направи уточнението, че все пак Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е компетентният орган, който може да се произнесе по отношение на цената на тока. Тя очаква комисията да вземе правилно решение и призова гражданите да не се притесняват. Петкова изрази радостта си от факта, че от известно време насам КЕВР има компетентно ръководство.

На въпрос за натоварването на енергийната ни система, при положение, че времето не е горещо и хората не използват климатици, Теменужка Петкова заяви, че не е много добре, че потреблението е ниско, защото системата има капацитет. Тя отбеляза, че се надява, че времето ще се затопли и хората ще започнат да използват климатици, тъй като енергийната ни система има нужда от натоварване.

Енергийната министърка коментира, че Националната електрическа компания (НЕК) е дружеството, което обира всички негативи в електропреносната система. То представлявало буфер между производителите и потребителите. Финансовото състояние на компанията било изключително важно за електроенерийната система и нейната сигурност. От финансовото състояние зависела и цената на тока. 

Взети са мерки, които да свият финансовия дефицит и донякъде е постигнат успех. Финансовото състояние на НЕК към момента е стабилно и ще продължим за работим за това и през следващата година, увери министърката.

Тя подчерта, либерализацията на енергийния пазар е особено важна. С либерализацията на пазара всички производители на електрическа енергия ще търгуват своята енергия през борса. Когато има конкуренция и реален пазар ще се отрази добре. Петкова успокои гражданите, че с либерализацията на пазара на енергия не се очаква никакъв апокалипсис.

Щяло да се разчита на Комисията за защита на конкуренцията и другите компетентни органи да не се допуска картел.

Теменужка Петкова е доволна от оценката на комисаря по енергетиката за развитието на сектора у нас. Това било голямо признание за страната ни.

Междусистемната газова връзка с Румъния била в най-напреднала фаза. Теменужка Петкова и румънският й колега щели да обсъдят по-нататъшните стъпки по проекта. Тя се надява в срок от 119 календарни дни да бъде завършена и България да може да си похвали с първата си междусистемна връзка. Надявам се в началото на есента да е факт първият ни интерконектор, подчерта Петкова.

Тя смята, че имаме много добре развита газопреносна мрежа, като модернизацията й била наш много важен приоритет. Когато има повече от един източник на доставка на природен газ – например три, тогава конкуренцията ще е по-висока. Това ще доведе до по-голяма конкурентност на нашата страна и конкурентност на енергетиката. Това, което прави правителството в областта на енергетиката е много важно и ще бъде от полза за десетилетия напред, изтъкна министърката.

Относно дълбоководните проучванията за нефт и природен газ в блок „Хан Аспарух”, Теменужка Петкова призова за търпение. Едва след двата сондажа можело да се каже какво има в дълбоко Черно море и ще можем ли да изнасяме. По принцип този, който извършва проучването, след това е собственик на това, което ще открие. Ние ще получаваме концесионно възнаграждение, обясни още Петкова.

Във връзка с енергийната ефективност, тя посочи, че това е основен приоритет и много сериозна стъпка към възможността българските граждани да могат да пестят. Това е дългосрочна мярка, най-устойчивата мярка за защита на енергийните потребители. Тя ще даде възможност за спестявания и хората да могат да харчат за нещо друго.

Не бе пропусната и темата за атаките на АБВ и „Гергьовден”. Теменужка Петкова сподели, че е изненадана от обвиненията и ги определи като безпочвени и силно манипулативни. Целта им била да се формират внушения, че се правят задкулисни договорки, което не било вярно.

Петкова била неприятно изненадана от колегите си от АБВ, които доскоро били част от управлението на страната. Дори Ивайло Калфин заявил преди време, че се радва, че работи в правителство, което защитава интересите на страната.

От АБВ разполагали и с чисто корпоративна информация и тепърва щяло да се уточнява как са се сдобили. АБВ да се запознаят със закона за обществените поръчки и всички други нормативни документи, щом смятат да сезират ЕК, препоръча енергийната министърка.