Националната електрическа компания е реализирала печалба от своята регулаторна дейност за първи път от много години. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за БНТ.

Според нея печалбата е реализирана в резултат на промените в Закона на енергетиката. За това са допринесли реформите и ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Теменужка Петкова е категорична, че е видно, че промените в Закона за енергетиката и реформите вече дават първите си резултати.

Тя останала неприятно изненадана, когато АБВ изтъкнали състоянието на енергетиката като един от основните аргументи за излизане от властта. Петкова отбеляза, че година и половина работи много добре с един експерт в областта на енергетиката от страна на АБВ, какъвто е Кирил Цочев.

Тя призна, че не се е почувствала добре на фона на усилията, които се полагат за стабилизиране на сектора. Теменужка Петкова намира за притеснително това, че от АБВ виждат като проблем това, че се работи за стабилизиране на сектор „Енергетика”. Доста притеснително й звучи и ако за АБВ е проблем, че се работи за диверсификацията на източниците за доставка на природен газ и за пълната либерализация на електроенергийния пазар.