България няма ясна стратегия за въглищните централи. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски пред БНТ.

Трябва да се опрости отношението към проблема, да се изтеглят политиците от политическото говорене и да кажат какво ще направят за въглищните централи. Въглищните централи трябва да бъдат оставени на мира, докато има някаква рентабилност и други варианти, изтъкна Хиновски.

Той не поддържа тезата да има срокове за затваряне на въглищните централи. Ясно е, че рано или късно ще ги спрем, но не трябва да се поставят срокове, подчерта енергийният експерт.

По думите му прави чест на служебното правителство, че слага на масата един документ за обсъждане, който чакаме от 20 г. Не може една стратегия да стане с едно представяне и приемане, като в нея има положителни неща, но и неща за разработване, обясни Хиновски, който не е съгласен с развитието на плана за въглищните централи в енергийната стратегия на служебния кабинет.

ВЕИ, въглища и енергийната независимост на България

ВЕИ, въглища и енергийната независимост на България

Съдът на ЕС: ТЕЦ Марица изток 2 нарушава екологичните норми за серен диоксид

Констанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) обясни, че не се вижда стратегия, а амбициозни пожелания в енергийната стратегия до 2053 г. на служебния кабинет. Трябва да се добавят две основни неща - трансформация на цялостния сектор на енергетиката и на потреблението. Имаме една много голяма дупка що се касае до енергийна ефективност, каза Рангелова.

Когато започваме да градим нови мощности, това е малко смешно. Трябва да се започне от А и Б преди да се заговори за нови енергийни мощности, настоя тя.

Рангелова смята, че въглищните централи ще бъдат много трудно конкурентни на пазара, ако трябва да се борят с новите мощности. Нашите въглищни централи показват, че имат себестойност на електроенергийната система от над 300 лева на мегават час - това е неконкурентно способно на електроенергийния пазар в България и в Европа, посочи тя.