Вероятно е да има драстично увеличение на цената на газа, но усилията, които положиха "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", за мен беше малко странно, че никой не го отбеляза. На 3 март хора от градивната опозиция си позволиха да разпространяват откровено неверни твърдения. Имаше дори състав за набеждаване на престъпление.

Това заяви енергийният министър Александър Николов пред bTV за драстичното увеличение на цената на газа.

Не се предвижда компенсация за бизнеса при нарастване цената на природния газ. Консумацията на България на природен газ не е толкова висока и производството на електроенергия не е толкова зависима от природния газ, допълни Николов.

Инициирани са разговори за по-големи количества газ от Азербайджан, Гърция и Турция. Доставката на втечнен газ изисква анализ на всички съседни държави около нас.

Газ не е продаван, напротив – купуван е, убеждава Николов

Газ не е продаван, напротив – купуван е, убеждава Николов

Енергийната система няма проблеми

Формирането на цената на газа и предложението на "Булгаргаз" се случва в конкретен момент, в който има сериозни предложение на пазарите. Всички компонентите са се повишили много над 40% и след последната седмица цените се успокоили значително, обясни Николов.

По думите му опозицията трябвало да се извини на ръководствата на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Не е ли малко време да се загърби партийното говорене, а не е ли по-важно в следващите месеци, когато ни очаква труден период, да се опитаме да бъдем българи и след това да си разпространяват откровените политически глупости, запита Николов.

Делян Добрев няма доверие в новото ръководство на Булгаргаз

Делян Добрев няма доверие в новото ръководство на Булгаргаз

Правителството е неспособно да се справи с цените на електроенергията

Той не е обиден на опозицията, а е обиден за това, което се е случило през последните десетилетия. На 1 януари, за да се правят коректни твърдения и сравнения, нямало война, а имало малко промени в пазара. Разполагало се с много механизми, нямало напрежение за намалени доставки и Европа не била наложила още санкции на Русия. Всички сравнения следва да се правят на база на това, което се случва на пазара, посочи енергийният министър.

Той добави, че "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" правят всичко възможно да задържат ценовия шок в рамките на нормалното. Цената на горивото няма да се отрази толкова много в разходите на домакинствата, смята Александър Николов.

Ако войната в Украйна бъде прекратена, съвсем логично е, че цените ще се върнат на нормалните нива, увери Николов и добави, че при необходимост ще бъдат предприети компенсаторни механизми за битовите потребители през следващия отоплителен сезон.

"Газпром" продължава доставките на газ за Европа

"Газпром" продължава доставките на газ за Европа

За днес са доставени 109,5 милиона куб. метра синьо гоиво