Нямам никакво доверие в новото ръководство на "Булгаргаз". Това заяви пред News.bg бившият енергиен министър Делян Добрев по повод предстоящите преговори с "Газпром" за доставки на газ. Старото ръководство, по думите му, постигнало над 40% намаление на цената на газа след преговори с "Газпром". Според мен новото ръководство ще направи така, че или няма да имаме договори с "Газпром", или условията ще са значително по-лоши, прогнозира депутатът.

Ако руснаците спрат газа за Европа заради войната, те ще го спрат за целия ЕС. В този случай проблем ще имаме не само ние, а всички държави в ЕС, защото Европа внася близо 200 милиарда кубика газ на година от Русия, а свободният капацитет в LNG терминалите е около 50 милиарда кубика, посочи Делян Добрев.

Фон дер Лайен: ЕС спира вноса на руски газ и петрол от 2027 г.

Фон дер Лайен: ЕС спира вноса на руски газ и петрол от 2027 г.

Смята да предложи и временно ограничаване на цените

За да няма риск за доставките на газ, ако Русия ги спре, ЕК излезе з позиция, че в следващите две години всички членки трябва максимално да ускорят усилия за изграждане на LNG терминали и за инвестиции в енергийна ефективност, които да намалят консумацията на електроенергия. За пример се дава програмата за саниране на жилища. Това ще отнеме време, поясни народният представител от ГЕРБ.

Цената на природния газ възкачва нови върхове
Обновена

Цената на природния газ възкачва нови върхове

Цената на газа достигна 3900 долара за хиляда кубични метра

На въпрос дали е сработил мораториумът върху цените на тока Добрев каза: "Цените за бита не се промениха и в този смисъл подейства. Въпросът е, че през периода на мораториума се трупат разходи, които трябва да бъдат компенсирани след 1 април. Предстои да видим какво решение ще вземе регулатора". Относно заявката на КЕВР, че няма да има шоково поскъпване в цената на тока, той каза, че е интересно да се види какво ще направи регулаторът, за да няма шоково поскъпване на тока. Ако следва пазарната логика, шоково поскъпване трябва да има, обясни Делян Добрев. За да няма такова поскъпване трябва да се отделят пари от бюджета или да се вземат пари от бизнеса, както се случва в момента, подчерта народният представител. Само че изземвайки пари от бизнеса, за да компенсираш поскъпване на регулирания пазар, ощетяваш и потребителите, защото това рефлектира върху висока инфлация, поясни Добрев.

Неспособността на правителството да се справи с цените на електроенергията, е най-големият проблем в България, убеден е той. Затова и у нас инфлацията е двойно по-голяма, отколкото в ЕС. Също така стоките от първа необходимост са двойно по-скъпи, отколкото в останалите европейски държави.

Томислав Дончев: Планът за възстановяване е приказки от 1001 нощ

Томислав Дончев: Планът за възстановяване е приказки от 1001 нощ

Закъсняваме и с одобрението на оперативните програми