Енергийният министър Румен Радев провежда разговори с протестиращите енергетици и миньори на магистрала "Тракия". БНТ предаде пряко срещата по страницата си във фейсбук. Те го посрещнаха хладно, като освен това скандираха "оставка" и многократно го призоваха да не бъдат лъгани. Той се опита да отговори на въпросите на протестиращите и да адресира притесненията им, но те не бяха удовлетворени. 

"Знам, че няма да ме възприемете лесно. В това нямам никакво съмнение. Хора, за да направим каквото и да е трябва да говорим. Това трябва да става на среща не с политици, а с хора които разбират и знаят какво трябва да говорят. Със сигурност мога да твърдя, че загрижеността за работни места на комплекса ни е споделена и е на всеки от нас. Не сме на различни страни за това, това да е ясно. Със сигурност ще има опит срещу вас да противопоставят останалата част от България с реплики от типа: "Кви са тия да блокират пътища" и така нататък. Това е грешка", заяви той пред протестиращите.

По-рано министърът проведе срещата с ръководствата на "Мини Марица-изток" и на ТЕЦ "Марица Изток 2" по повод протестът на енергетици и миньори, съобщават Нова и 24 часа.

Миньорите остават на АМ „Тракия“, Гурково и Прохода на републиката
Обновена

Миньорите остават на АМ „Тракия“, Гурково и Прохода на републиката

Те отказват да се срещнат министъра на енергетиката по-късно днес, както и с премиера утре.

На брифинг след срещата той заяви, че стои зад протестиращите и че те не застрашават фунционирането на енергийната система. Той настоя, че работни места не трябва да бъдат губени и че се работи усилено по обезпечаването на сигурността на електроенергийното производство, което е основен приоритет за него. Той изрази симпатията си към протестиращите.

Министърът съобщи още, че териториалните планове за справедлив преход вече са изпратени и че те стартират преговорния процес с Брюксел.

"Не трябва да се създава напрежение в обществото ни за настройване на една група хора срещу друга група хора", зяви още той.

Миньори и синдикати блокираха Прохода на републиката, две магистрали и Дунав мост

Миньори и синдикати блокираха Прохода на републиката, две магистрали и Дунав мост

Протестираща жена обяви гладна стачка